3. Mancarea Junk (Junk Food)
Foto: Shutterstock
Snacksurile, covrigeii, chipsurile, ciocolatele, cartofii prajiti, mancarea tip fast food, toate acestea reunite sub denumirea de mancare junk (gunoi), afecteaza la randul lor buna functionare a creierului. Aproape toate mancarurile procesate contin chimicale, aditivi, arome artificiale, conservanti – iar acestea pot afecta functiile cognitive si comportamentale. Chimicalele stimuleaza hiperactivitatea, atat la copii cat si la adulti.
Un studiu recent efectuat de catre Universitatea din Montreal a aratat ca mancarea junk poate schimba chimicalele din creier, ducand la simptome asemantoare depresiei sau anxietatii. Aceste mancaruri afecteaza productia de dopamina, un chimical foarte important, responsabil pentru starea noastra de fericire. De asmenea, dopamina influenteaza functiile noastre cognitive. De aceea este in general indicat sa evitam acest tip de mancare.
4. Prajelile
Prajelile distrug lent celulele nervoase din creier. Unele uleiuri sunt mai periculoase decat altele – uleiul de floarea soarelui fiind considerat unul dintre cele mai toxice.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?