24 Octombrie 2014 publicat în Lifestyle 81 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Duminica, 26 octombrie 2014, calendarul crestin consemneaza Sarbatoarea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Va prezentam cele mai frumoase si cunoscute traditii si obiceiuri populare legate de ziua Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Femeile impart pentru sufletul celor morti bucate alese, dar si grau fiert cu unt, lapte sau branza. Se fac pomeni in aceasta zi si in biserica sunt pomenite numelor celor morti, in anumite zone ale tarii existand obiceiul de a imparti colaci in forma de cruce.

Se crede ca numai respectand aceasta zi si cinstind-o cum se cuvine, vei fi protejat de lupi si fiarele codrilor, dar si de mahniri si de primejdii.

Nu semanati usturoiul dupa ziua de Sfantul Dumitru. Conform traditiilor de pe meleagurile bucovinene, cei care fac acest lucru vor fi pagubiti in anul care va veni.

In anumite zone ale tarii, taranii obisnuiesc sa tunda coama cailor tineri, pana in trei ani, pentru a avea un par frumos si sanatos.

Nu se piaptana in aceasta zi daca vreti sa stati departe de necazuri si primejdii.

In multe sate din Romania se mai pastreaza inca traditia “focurilor de Samedu”, cunoscute si ca focurile Sfantului Dumitru. Sunt de fapt focuri ritualice, purificatoare, cu rol de a proteja impotriva relelor si a fiarelor codrilor. Se spune ca in aceasta zi chiar si mortii vin pentru a se incalzi la caldura acestor focuri.

Atunci cand focurile se domolesc, cei tineri si copiii sar peste ele, existand credinta ca astfel vor fi sanatosi pe tot parcursul anului (copiii) si ca se vor casatori cu persoana sortita, fiind totodata feriti de necazuri si nenorociri (tinerii). Dupa ce fac acest lucru, cei care sar peste foc sunt serviti de catre femeile mai in varsta cu mere, paine, struguri, covrigi, nuci, prune uscate.

Chiar si carbunii ramasi in urma focului sunt considerati ca avand puteri miraculoase, taranii aruncand carbunii stinsi peste pamanturile din gradini sperand astfel ca vor avea rod bogat de la Dumnezeu.

Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca zi a soroacelor. Prin urmare, este bine ca pana in aceasta zi sa iti achiti datoriile si imprumuturile pe care le-ai facut in ultimele 6 luni daca nu vrei sa le dai inapoi dublu.

Pe 27 octombrie este sarbatorit un alt sfant, Sfantul Dimitrie Basarabov (Dimitrie cel Nou), considerat a fi ocrotitorul Bucurestiului.

Foto homepage: Decoratii toamna, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri