12 Martie 2013 publicat în Psihologie 31 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Legatura dintre comportamentul alimentar si cel emotional nu mai este de mult o noutate in psihologie. Si totusi, atunci cand introducem in ecuatie conceptele de vindecare si evolutie spirituale, lucrurile devin cu mult mai interesante si utile.

In schimb, atunci cand ne dam voie sa ne bucuram de actul de a manca, o vom face cu toata pasiunea, ajungand adesea sa consumam mai mult decat ar fi normal. In plus, ne place sa ne condimentam din plin mancarea, uneori chiar inainte de a o gusta. Astfel ne implinim, de fapt, dorinta subconstienta de a detine controlul asupra tuturor oamenilor si lucrurilor din viata noastra.

Cele 5 rani: rana de nedreptate

In momentul in care ideea de control predomina in alegerile noastre alimentare, ne putem recunoaste cu usurinta in masca Rigidului, asociata cu rana de nedreptate. Vom prefera cel mai adesea alimentele sarate in detrimentul celor dulci si pe cele crocante in detrimentul celor moi. In plus, vom incerca mereu sa respectam un plan alimentar echilibrat, chiar cu riscul de a ne controla in fiecare moment.

Aceasta nevoie imperioasa de a gasi echilibrul in alimentatie oglindeste dorinta noastra profunda de a obtine perfectiunea in noi si in tot ceea ce facem. Iar in rarele momente in care ne vom pierde acest strict control pe plan alimentar, vom simti ca aproape am comis o nedreptate si vom avea tendinta de a ne intoarce cu si mai multa indarjire la exersarea <perfectiunii>.

Cele 5 rani si vindecarea spirituala

Cele 5 rani descrise mai sus pot fi atat de dureroase si atat de profund ascunse in noi, incat in primul moment s-ar putea sa respingem complet orice asociere a lor cu tiparele noastre de nutritie. Insa odata ce le constientizam si ne acordam dreptul la suferinta, dar si la revolta, vom intra deja pe drumul vindecarii spirituale indicat de Lise Bourbeau. Urmeaza apoi asumarea responsabilitatii pentru propriile noastre emotii, ganduri si gesturi, stiind ca cei din jur sunt simpli catalizatori pentru reactiile noastre, care au fost conditionate in trecut de suferinta.

In cele din urma, nu ne ramane decat sa acceptam faptul ca toata aceasta suferinta, cu mastile create spre a o ascunde, tine strict de trecut si de perceptiile copilului de altadata. Iar acum sta in mainile noastre sa renuntam, pas cu pas, la ea, pe masura ce ne reevaluam perceptiile anterioare si ne dam seama ca nu mai avem nevoie de masti care sa ne protejeze in fata evenimentelor vietii.

Andreea Peticaru

Foto interior, main si front @Shutterstock.com

Citeste mai multe despre cele 5 rani emotionale si cum le putem recunoaste.

Iti recomandam sa citesti si:

Testul Baum: Deseneaza un copac si afla cine esti cu adevarat

Cele 10 Personalitati PSIHOTOXICE care ne ingreuneaza calatoria prin viata

Psihologie emotionala: 14 modalitati de a inspira incredere in fata celorlalti

Doare cand altii pot, iar tu nu... Complexul de inferioritate si cum sa te vindeci de el!

Iti recomandam de asemenea:

Test de autorecunoastere: Faptura interioara dominanta in functie de profilul temperamental!

Psihotestul 'Personalitate Plus' - Spectaculosul test Littauer al Temperamentului Dominant!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri