Daca parintii au inteles care pot fi greselile de crestere si educare ale copilului precum si faptul ca fiecare dintre acestea pot constitui elemente caracteriale sau comportamentale care pot transforma copilul in adult mult prea devreme inseamna ca nu vor incerca sa caute in afara casei vinovati pentru esecul lor, ci in ei insisi. Cresterea de acasa este prima caramida pusa la esafodajul complex al sexualitatii. Dupa aceea nu mai este nevoie decat de foarte putin pentru urmatorul pas, acela al inceperii propriu-zise al vietii sexuale.
Motivele ulterioare ce pot aparea pot fi urmatoarele:
• Dorinta de a scapa de acasa (caracteristica in special fetelor).
• Frica de a nu isi pierde iubitul (caracteristic in special fetelor, care de obicei isi cauta si isi aleg un partener mult mai in varsta). In mod inconstient, il vad pe acesta ca pe un tata care va avea grija de ele, mai mult decat ca pe un iubit.
• Dorinta de imitatie a prietenilor mai mari.
• Alierea la o gasca de cartier, este cea care de obicei impinge individul la nerespectarea regulilor sociale: de la consumul de alcool sau droguri la comportamente violente sau sexualitate precoce.
• Consumul de alcool, medicamente, droguri.
• Provocarea din partea unei persoane de sex opus, mai mare ca si varsta, care profita de nestiinta sau lipsa de experienta a copilului.
• Internetul care faciliteaza accesul la site-uri pornografice sau intalniri pentru bani ori relatii virtuale ce se pot trasforma cu usurinta in relatii reale.
Concluzia psihologului: Cei sau cele care isi incep viata sexuala devreme provin in general din familii dezorganizate, care nu se inteleg sau care ofera copilului un grad prea mare de libertate. Minunat ar fi daca, afland despre inceperea vietii sexuale a copilului, preadolescentului sau adolescentului si considerand ca este prea devreme, sa apelati la un psiholog inainte de a lua masuri. Supararea sau nervozitatea nu sunt neaparat cei mai buni sfatuitori atunci cand doriti sa vorbiti sau sa indreptati un comportament gresit al propriului copil. Lasati-va un pic de timp si invatati ca niciodata nu este prea tarziu sa va recuceriti copilul, chiar daca a gresit. Este copilul vostru si asa va ramane cat timp veti trai.
Cornea Constantin, Psihoterapeut, este membru al Colegiului Psihologilor din Romania si Membru Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv Comportamentala
Cabinet privat de psihoterapie Constantin Cornea
www.psievolution.ro
www.facebook.com/psihologconstantincornea?ref=hl
Foto homepage: intimitate cuplu adolescenti, Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri