Puterea terapeutica a ghiocelului
Despre ei, ghioceii, stim in mare ceea ce se vede: sunt albi (clopotelul), firavi si gingasi si ne incanta cu delicatetea lor in fiecare sfarsit de iarna si inceput de primavara. Va sunt insa familiare proprietatile medicinale ale ghioceilor? Stiati ca acestia se bucura de anumite virtuti dermatologice si de combatere a bacteriilor? Stiati ca decoctul de ghiocei este indicat in tratarea candidozei vaginale? Stiati ca din ghiocei se extrage substanta galantamina, alcaloid tertiar folosit in fabricarea medicamentelor menite sa combata maladia Alzheimer sau alte forme de dementa?
Ei bine, ghioceii sunt folositi si in tratarea anumitor afectiuni neurologice sau chiar in tratarea epilepsiei. O ceasca cu infuzie de ghiocei bine uscati (frunze, tulpina si flori) poate fi un remediu excelent pentru combaterea crampelor musculare si destinderea muschilor. In anumite zone ale tarii, gospodarii tarani puneau flori de ghiocei in “scaldatori” pentru a scapa de durerile reumatice sau foloseau ghiocelul pentru colorarea tesaturilor naturale obtinute din lana. In anumite parti ale Europei, in medicina popualara, frecarea fruntei cu flori de ghiocei era cunoscut drept un remediu pentru calmarea durerilor de cap.
De asemenea, decoctul de ghiocel poate fi folosit ca remediu in cazul anumitor afectiuni vaginale. Daca vreti sa scapati de candidoza vaginala, spalaturile locale cu decoct de ghiocel (se obtine prin fierberea timp de un sfert de ora a 30 de grame de flori si frunze uscate intr-un litru si jumatate de apa) va pot fi de mare ajutor. Mai mult, spalaturile cu decoct de ghiocei pot avea un efect pozitiv si in cazul tricomonazei, infectie cu transmitere sexuala. Frectiile sau compresele cu infuzie de flori de ghiocei actioneaza pozitiv asupra varicelor si a durerilor cauzate de aceasta afectiune.
Aveti mare grija insa! Nu folositi suplimentele pe baza de extract de galantamina inainte de a avea permisiunea si recomandarea medicului. Intrucat planta utilizata necorespunzator poate fi toxica, folositi doar preparatele vegetale (planta uscata) care se gasesc in farmacii, iar nu pe cele culese aleatoriu. Indiferent de scopul in care vreti sa-l utlizati, exista o anumita parte a ghicelului care nu trebuie folosita sau consumata: bulbul. In stare proaspata, bulbul de ghiocel este toxic.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural