IN ACEST ARTICOL:
Specialistii atrag atentia ca o alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Supele, ceaiurile si sucurile naturale au un aport insemnat de nutrienti si ne hidrateaza pe timpul anotimpului rece.

Material realizat cu sprijinul nutritionistului Serban Damian

Oboseala si stresul sunt doar doua dintre problemele cotidiene ale omului modern. Pe langa acestea exista multe altele. Spre exemplu, schimbarile climatice solicita foarte mult organismul nostru. Tocmai de aceea este important sa ne hranim corespunzator astfel incat sa oferim organismului nutrientii necesari mentinerii starii de sanatate si capacitatii de aparare impotriva agresiunilor de tot felul.

Tipuri de nutrienti

Specialistii atrag atentia ca o alimentatie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Mare atentie insa la calitatea grasimilor consumate! Intr-adevar grasimile au un rol esential in buna functionare a organismului, insa la fel de important este sa alegem grasimi de buna calitate, adica acele grasimi nesaturate care sunt benefice pentru organism. Pe acestea le gasim in alimente de origine vegetala, dar si in preparate din peste.

O categorie importanta de grasimi nesaturate o reprezinta grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6, care nu pot fi produse de organism si de aceea este important sa le luam din alimentatie. Surse de grasimi esentiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapita, de floarea soarelui), margarinele de noua generatie, fructele oleaginoase (nuci, alune si fistic) si preparatele din peste.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău pentru organism să nu le mâncăm deloc. Ce soluții avem ca să mâncăm totuși sănătos? Cum să gestionezi stresul și anxietatea: cele mai simple și bune sfaturi posibile! Cum să gestionezi stresul și anxietatea: cele mai simple și bune sfaturi posibile!

O alta categorie de grasimi este reprezentata de cele saturate (preponderent de origine animala), numite popular si grasimi „rele” si grasimi trans al caror aport nutritional este scazut si in plus cresc nivelul colesterolului „rau” din sange. Grasimile saturate le gasim in lactate grase (unt, smantana), carne grasa de vita, carne de porc, slanina, iar grasimile trans le gasim in produsele de tip fast food, in produsele de patiserie, dulciuri rafinate. Specialistii in nutritie recomanda sa reducem consumul de grasimi rele si, pe cat posibil, sa le inlocuim cu grasimi „bune”.

Ce implica o dieta echilibrata

Si fiindca o alimentatie echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea noastra, trebuie sa fim atenti ca dieta sa cuprinda de asemenea carbohidrati, proteine, dar si vitamine si minerale.

SFATUL NUTRIȚIONISTULUI: Top 5 alimente care scad colesterolul  Totul despre fațetarea dentară: Sfatul Specialistului Știi ce să faci când ești bolnav? Sfatul unui om al lui Dumnezeu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri