14 Noiembrie 2014 publicat în Social 3 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Astazi, noi ii cerem pestisorului de aur sa ne dea puterea de a schimba ceva in societatea romaneasca. Astfel, am provocat mai multi tineri sa raspunda la aceasta intrebare: 'Spune-mi 3 masuri de impact pentru societate, pe care le-ai lua daca ai fi pentru o zi presedinte?'.

Fatma Yilmaz - reprezentanta a comunitatii turce in Romania

1. As reforma definitiv sistemul de educatie. Schimbat total. De la autori, metode, manuale pana la a rescrie istoria. Nu reforma, revolutie sa fie. Cu tot ce presupune... sensibilitati fata de minoritari (discriminare pozitiva) si chestiunea legata de gen.

2. Sanatatea. Ma ucide multimea de pesionari pe caz de boala, adica „inchipuiti” si as reforma sanatatea.

3. Si trei as promulga fara retineri legea descentralizarrii dupa studii de impact, costuri, etc.

Diana Gamulescu - Asociatia UNU si UNU

1. Ca masuri prioritare cred ca sanatatea si educatia (inclusiv sanitara) au nevoie de infuzie bugetara, dezvoltare, atentie deosebita. Preventia si educatia sanitara va reduce cheltuielile bugetare pe termen lung. Din nefericire insa sunt sectii de neonatologie unde incalzirea incaperii se face cu resouri sau bebelusii mor pentru ca nu exista sectie de terapie intensiva neonatala de grad III in fiecare judet care sa beneficieze de aparatura, cadre medicale specializate si medicamente subventionate de stat pentru fiecare copil nascut inainte de termen. Inca se mai practica externarea mamei de prematur din spital din lipsa de fonduri ale institutiei si bebelusul este privat de contactul zilnic si/ sau permanent cu mama sa, de laptele matern care este inlocuit de laptele praf prin subventie de la stat etc. contribuind astfel de rata in crestere a abandonului in maternitate. Marirea indemnizatiei pentru parintii cu copii prematuri, precum si extinderea concediuliul de maternitate la 3 ani pentru familiile care au un nou nascut inainte de termen. Interzicerea laptelui praf in spitale si utilizarea doar pe baza de prescriptie medicala.

2. Cred ca transportul si infrastructura, precum si turismul trebuie sa se alinieze cu tarile dezvoltate din Uniune.

3. Relaxarea mediului de afaceri prin politicile fiscale si de taxare care sustin “parazitarii’ societatii. Reducerea TVA si a accizelor pentru a impulsiona productia, consumul si importul.

4. Reducerea personalului public si educarea acestuia privind relatiile cu contribuabilul, respectul pentru fiecare cetatean in parte.

5. Incurajarea antreprenoriatului prin politici fiscale si de taxare preferentiale.

Monica Alexandru - sociolog

 1. Obiectivul meu cel mai important ar fi functionarea statului de drept. As sustine institutiile ce lupta impotriva coruptiei si as veghea ca initiativele parlamentului si guvernului sa nu se abata de la principiile institutionale democratice.

2. As invita partidele sa reia discutiile privind reorganizarea administrativa. Avem prea multe judete ceea ce ridica dificultati in elaborarea unei strategii coerente de dezvoltare. Totodata, numeroase localitati, in special in mediul rural, sunt lipsite de sustenabilitate economica. As sustine comasarea unitatilor teritoriale si cresterea autonomiei locale.

3. As relansa dezbaterea privind introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate. Peste 3. 000 000 de romani traiesc in prezent in afara tarii, cei mai multi in Italia si Spania. Participarea migrantilor la vot este descurajata de distantele mari pana la sectiile de votare organizate. Sumele tranferate in tara de migranti au un impact semnificativ asupra dezvoltarii Romaniei. Vocea lor trebuie sa conteze in alegerea modului in care este guvernata tara.

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri