Ce boli cauzeaza parazitii animalului, dar si oamenilor
Parazitii externi ai animalelor de companie nu sunt deloc inofensivi. In functie de numarul acestora, conditia fizica a animalului, acestia pot avea actiune asupra organismului animalului de companie, dar si a organismului omului.
- actiunea spoliatoare directa – parazitii consuma elementele necesare dezvoltarii si cresterii animalului de companie (capusa consuma 0.4-0.5 ml de sange in 24 ore)
- actiunea toxica – parazitii secreta anumite substante care determina anumite dezechilibre in organismul animalului de companie, conducand la distrugerea anumitor celule, blocarea anumitor functii si chiar paralizie.
- actiunea inoculatoare care consta in introducerea sau vehicularea diferitilor agenti microbieni in organismul gazda. Capusele pot inocula la om si animale “virusul encefalitei de capuse”. Tantarii pot transmite in timpul hranirii larvele unor paraziti cardiaci( Dirofilaria immitis).
- actiunea letala - de foarte multe ori, in infestatii masive parazitii determina o anemie severa organismului gazda, anemie care poate duce la moartea animalului de companie.
Retineti: in general foarte multi dintre parazitii externi sunt la randul lor parazitati de catre alte specii de paraziti. Astfel ca de multe ori in timpul hranirii, acestia ajung sa inoculeze ouale unor paraziti interni, motiv pentru care o deparazitare corecta ar trebui sa se faca atat intern cat si extern.
de Anca Ivan - Specialist Animax
Foto int: Deparazitare animal, Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri