_______________________________________
Animalele in general fac fata mult mai bine temperaturilor scazute decat celor ridicate.
Oamenii dispun de mai multe mecanisme prin care isi pot regla cu usurinta temperatura corporala iar unul dintre cele mai importante il reprezinta transpiratia care ajuta la pierderea caldurii inmagazinate de corp . Fata de oameni animalele nu poseda glande sudoripare la nivelul corpului deci animalele si pasarile nu transpira deci nu-si pot regla temperatura corporala cu ajutorul acestui mecanism.
In lipsa glandelor sudoripare animalele si pasarile devin mult mai vulnerabile atunci cand vorbim de temperaturi ridicate.
Iata cateva sfaturi pentru a trece cu bine peste caldura verii alaturi de prietenul necuvantator:
CAINII
Cainii isi regleaza temperatura prin respiratie de aceea in timpul verii ii vedem adesea cu limba scoasa incercand sa faca fata temperaturilor ridicate. Din acest punct de vedere termoreglarea este mai eficienta la rasele de caini cu botul lung fata de cei cu botul scurt ( Bulldog, Mops, Peckinez) la care respiratia este mai dificila .
Se vor evita plimbarile in orele caniculare. O grija deosebita va fi acordata cainilor de talie mica care sunt mult mai apropiati de temperatura emanata de asfalt si deci riscul supraincalzirii devine mult mai mare.
La unele rase de caini oasele craniului sunt subtiri iar riscul insolatiei in cazul expunerii la temperaturi ridicate este un real pericol. Pentru aceste rase si nu numai se recomanda sepcutele in timpul plimbarilor in aer liber.
Foto: Marcin Sylwia Ciesielski /Shutterstock
Cainii cu blana inchisa la culoare sunt mult mai expusi riscului supraincalzirii decat cei cu blana deschisa.
Animalele obeze la care stratul adipos joaca un rol termoizolant eficient, care sunt predispuse si altor patologii ar trebui ferite de plimbare la orele caniculare ale amiezii.
Ca masura de precautie animalele ar trebui periate zilnic in timpul verii. Prin aceasta manopera stratul de sebum va fi uniform repartizat de-a lugul firului de par,se va indeparta praful si impuritatile, firele moarte vor fi desprinse evitandu-se incalcirea blanitei. In felul acesta se va asigura practic circulatia eficienta a aerului la nivelul pielii si evitarea supraincalzirii. De cele mai multe ori animalele sunt expuse efectelor nocive ale caniculei datorita igienei precare a firelor de par. O blana incalcita, murdara nu va face decat sa actioneze ca o patura facand organismul sa se supraincalzeasca. Daca blana este periata zilnic practic nu ar mai fi nevoie ca animalul sa fie tuns.
Cainii adora baia si pe timpul caniculei le putem satisface acest rasfat stropindu-i sau imbaindu-i mai des.
In cazul in care periatul nu se poate face zilnic se recomanda ca aceste animale sa fie tunse realizandu-se astfel o ventilatie eficienta la nivelul pielii. Nu se recomanda tunsul foarte foarte scurt deoarece exista riscul ca animale sa fie expuse arsurilor solare.
Apa trebuie asigurata la discretie intrucat datorita respiratiei accelerate aceste animale se pot deshidrata cu usurinta.
Nu se vor scoate animalele la plimbare pe asfaltul incins deoarece fac arsuri la nivelul pernitelor.
Nu se vor lasa animalele in masinii intrucat in interiorul masinii temperatura atinge valori ridicate intr-un timp scurt iar cainii fac soc termic care este adesea fatal.
Foto homepage: Falcona / Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri