Navigând printre sutele de poze și clipuri haioase cu câini și pisici, te-ai gândit, probabil, mai mult de o dată, că ar fi cazul să adopți un câine sau o pisică. Dar ce presupune un animal de companie? Cât de multă responsabilitate implică îngrijirea sa și cât de mare e disponibilitatea de a-ți da din timpul liber pentru o felie de dragoste din partea animalului preferat?
Adopția, pentru că aceasta este calea cea mai bună prin care ar trebui să devii stăpâna unui animal de companie, implică o responsabilitate foarte mare, fiind o decizie care-ți va schimba viața pe termen lung. Cele mai multe animale de companie pot trăi chiar și mai mult de 15-20 de ani, devenind membri cu acte în regulă ai familiei. De asemenea, un animal de companie îți va schimba mult stilul de viață. În articolul următor vom încerca să-ți răspundem la cele mai importante întrebări legate de hotărârea de a avea un animal de companie.
De ce îți dorești un animal de companie
Aceasta ar trebui să fie prima întrebare pe care să ți-o pui. Vrei să salvezi un animal abandonat? Simți prea mult singurătatea? Vrei să devii o persoană mai responsabilă? Vrei un suflet alături de tine? Copilul tău își dorește un animal de care să aibă grijă? Așa cum spuneam, un animal de companie presupune un angajament mare, așa că ar trebui să știi foarte clar dacă îți dorești sau nu unul în casa ta.
Dispui de timpul necesar pentru îngrijirea unui animal de companie?
Răspunsul la această întrebare va fi un factor esențial în alegerea unui animal. De departe, câinii necesită cea mai mare responsabilitate și cel mai mult timp petrecut îngrijindu-i. Chiar dacă nu se compară cu ei, la acest capitol, pisicile nu pot fi ignorate, și, de multe ori, dacă o faci, s-ar putea ca acest lucru să se întoarcă împotriva ta. Animalele de companie au nevoie constant de hrană, apă, mișcare, dresaj și compania ta. Pe de altă parte, dacă timpul tău disponibil nu e deloc mult, te poți gândi la câțiva peștișori, la o pasăre sau poate la ceva mai exotic, precum o reptilă.
Îți permiți să ai grijă de un animal de companie?
Îți spunem din capul locului. Îngrijirea unui animal de companie nu e deloc ieftină, mai ales în cazul puilor. Vaccinări, controale medicale, sterilizare, vizite la farmacia veterinara, deparazitări interne și externe, zgărzi anti-purici, jucării, mâncare, suplimente, cosmetică (da, atât câinii, cât și pisicile au nevoie de îngrijire periodică), toate cheltuielile se adună și nu sunt deloc neglijabile. Să nu mai spunem de cazurile în care animalul este bolnav sau ar putea avea nevoie de o intervenție medicală de urgență. Așadar, asigură-te că ai fondurile necesare și, mai ales, un fond de urgență pentru posibilele situații neprevăzute care ar putea apărea.
Ce rasă se potrivește stilului tău de viață?
Dacă ai ales deja genul animalului, e timpul să te gândești și la ce rasă ar fi mai potrivită stilului tău de viață. Unele rase de câini și pisici sunt foarte active și au nevoie de multă mișcare, în timp ce altele ar putea moțăi fericite toată viața, dacă sunt lăsate în pace.
Dimensiunea animalului este un factor la fel de important. Nu are rost să-ți mai spunem că un câine precum Marele Danez nu ar avea ce să caute într-un apartament de două-trei camere, nu? Așadar, ia în considerare și spațiul în care va locui. Și, dacă tot suntem la capitolul spațiu de locuit, nu uita că va trebui să faci câteva modificări prin casă, eliminând posibilele pericole pentru animalul tău sau punând la adăpost obiecte de decor ce ar putea fi date jos și sparte de o pisică sau un câine cu prea multă energie și poftă de joacă. La fel de important, asigură-te înainte de a adopta o pisică sau un câine că niciun locatar al casei nu e alergic la animalul respectiv. Inclusiv tu.
Îngrijirea animalelor de companie
Unele dintre cele mai neplăcute aspecte ale prezenței unui animal de companie în casă sunt mirosurile neplăcute și părul de peste tot. De la rasă la rasă, unele animale au nevoie de mai multă îngrijire decât altele. Chiar și pisicile au nevoie de o baie regulată sau de o periere, în ciuda mitului că ele se îngrijesc singure de toaleta personală. Așa cum spuneam, există însă rase cu păr scurt, mediu sau lung, sau care năpârlesc puțin, spre deloc.
De multe ori, rasele dictează și temperamentul animalului sau nevoia sa de afecțiune și ușurința cu care poate fi dresat. Nu doar atât, ci și durata de timp pe care trebuie să i-o aloci zilnic și frecvența cu care trebuie îngrijit (de exemplu periat).
Tot la capitolul îngrijire va trebui să te gândești și la cine poate sta cu animalul respectiv sau cine poate avea grijă de el atunci când ești în vacanță sau într-o călătorie de afaceri. Dacă vrei să îți iei pisica sau câinele cu tine trebuie să știi că nu multe hoteluri sau pensiuni acceptă animale de companie. Iar pentru călătorii în afara țării este nevoie de un pașaport special, documente și analize la zi.
Cât timp îi poți aloca?
Un animal de companie se aseamănă, în anumite privințe, cu un copil. Cel puțin din punctul de vedere al educației. Dresajul unui animal poate fi îndelungat și plin de frustrări, dar complet necesar. Și trebuie să înceapă de la vârsta potrivită, pentru a te asigura că animalul adult nu va urina prin casă, sau că nu va începe să distrugă lucrurile.
Cele de mai sus sunt doar câteva aspecte pe care va trebui să le iei în calcul înainte de a primi un animal în casa ta. Cântărește bine alegerea, pentru că este atât în interesul tău, cât și al patrupedului ca atmosfera din casă să fie benefică pentru toată lumea, iar prezența unui animal de companie să fie o bucurie, nu o corvoadă.
Sursa foto: By Monika Wisniewska /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri