Mancarea benefica pentru noi oamenii nu este intotdeauna benefica si pentru animalutule noastre. Anumite alimente pot fi toxice sau ii pot afecta sanatatea cainelui tau. Iata cateva dintre acestea:
Ceapa – Atat ceapa cat si usturoiul contin un ingredient toxic numit tiosulfat, insa ceapa intr-un procent mai mare decat usturoiul. Chiar daca o buna parte din hrana dedicata cainilor comercializata in petshopuri contine si usturoi, acesta este prezent intr-un procent prea mic pentru a prezenta un pericol real pentru sanatate. Pe de alta parte, consumata in cantitate mare, ceapa inlesneste procesul de distrugere a celulelor rosii din sange, provocand anemie, pierderea poftei de mancare, precum si incapacitatea de a respira.
Ciocolata contine teobromina si cafeina, ingrediente ce pot afecta serios inima si sistemul respirator (teobromina actioneaza si ca diuretic), cauzand chiar moartea. Pericolul pe care ciocolata il reprezinta pentru sanatatea variaza in functie de marimea cainelui, cainii de talie mai mica fiind mai expusi imbolnavirii cauzate de consumul de ciocolata. Nu te ca gandi ca ciocolata neagra nu este periculoasa pentru cainele tau caci este! Ciocolata are un continut ridicat de grasimi ceea ce poate duce la inflamarea pancreasului.
Sare – consumul excesiv de sare provoaca cu timpul afectiuni ale rinichilor.
Alcoolul are asupra animalelor aceleasi efect ca si asupra oamenilor. Este suficient putin alcool pentru ca animalutul tau sa acuze stari de voma, diaree, probleme legata de coordonare, depresie, dificultati in respiratie. Alcoolul poate fi fatal pentru caini, putand provoca coma si chiar moartea.
Consumul de produse indulcite cu xylatol afecteaza sanatatea ficatului si poate provoca atacuri de apoplexie, voma si senzatia de slabiciuni. Daca animalutul tau s-a intoxicat din cauza acestor produse, nu ezita sa chemi de urgenta medicul veterinar.
Alunele macadamia contin o substanta necunoscuta care este toxica pentru caini. Consumand nu mai mult de 7 astfel de alune, cainele se poate imbolnavi zdravan. In cazul unei astfel de intoxicatii, bataile inimii se inmultesc, membrele din spate pot paraliza, au loc contractii ale muschilor, iar temperatura corpului creste rapid.
Suplimentele vitaminice consumate de om nu sunt recomandate si animalulelor noastre de companie. Spre exemplu suplimentele alimentare care contin iod afecteaza buna functionare a aparatului digestiv, a ficatului sau a rinichilor.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri