IN ACEST ARTICOL:
Animalele de companie, considerate de proprietarii lor asemeni unor adevarati membri ai familiei si prieteni de nadejde, pot deveni terapeuti desavarsiti, ajutand oamenii sa uite de singuratate si chiar sa depasesca momente dificile ale vietii din punct de vedere emotional, psihologic si social.

In terapia cu animale, se utilizeaza frecvent cainele datorita naturii sale docile, a usurintei cu care poate fi transportat sau dresat. GIA se numara printre putinele asociatii care dezvolta programe de responsabiliate in randul proprietarilor de animale si reuneste o echipa formata din tineri devotati, carora le face placere sa lucreze cu animalele si sa-si ajute semenii.

“Influenta benefica a animalelor de companie asupra existentei unei persoane virstnice este binecunoscuta. Efectele terapiei cu animale in vindecarea a numeroase afectiuni sunt absolut uimitoare. Terapia cu ajutorul a­nimalelor este o metoda alternativa, utilizata pentru generarea unor comportamente pozitive. Un animal de companie te face sa vezi realitatea intr-un mod diferit, mai optimist. Acesta are efecte benefice asupra persoanelor varstnice”, afirma Primarul Sectorului 3, Liviu Negoita.

Terapia cu animale – istoric si studii de caz

Primele consemnari ale utilizarii animalelor de companie ca agenti terapeutici dateaza din 1699, cand John Locke, filosof si om politic englez, sustinea “sa li se dea copiilor caini, veverite, pasari si orice alte asemenea fapturi de care sa aiba grija, ca modalitate de a-i incuraja sa isi dezvolte sentimentele de tandrete si simtul responsabilitatii fata de altii. in Statele Unite, animalele au fost utilizate terapeutic pentru prima data in anii 1940, la un spital din New York al convalescentilor din Fortele Aeriene. Utilizarea animalelor in asemenea locuri avea sa promoveze starea de bine a pacientilor, permitandu-le sa observe, sa aiba grija de animale si sa le atinga.

La jumatatea secolului 20, Boris Levinson a facut o remarcabila descoperire. Profesor de psihologie la Universitatea Yeshiva din New York City, Levinson incerca sa trateze un copil dificil si necomunicativ. si-a lasat cainele, pe nume Jingles, singur cu copilul, timp de numai cateva minute. Cand s-a intors, copilul discuta cu cainele. Doua organizatii, Fundatia Latham din California si Delta Society din Renton, Washington, au fost infiintate pentru a studia legatura dintre animale si om. Delta Society defineste terapia cu animale de companie drept "utilizarea unor animale dresate, pentru a facilita progresul pacientilor catre obiectivele terapiei".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri