Revenind acum la cum aflu informatia despre nivelul pietei vestile sunt bune pentru ca ea incepe sa fie disponibila, au aparut chiar studii destul de detaliate in diverse reviste; un rezumat poti gasi si la www.succes-pe-paine.ro/newsletter/news01.html. Daca totusi nu stiti care este un salariu potrivit atunci puteti sa raspundeti ca “sunt flexibil si stiu ca firma dumneavoastra are un nivel bun de salarizare care ma va motiva sa lucrez in conditii optime. Sau “astept sa fiu platit corespunzator cu munca mea; sunt convinsa ca daca decidem ca sunt persoana potrivita pentru job vom putea ajunge la o intelegere”. Daca totusi angajatorul insista sa stie o cifra atunci puteti raspunde foarte relaxat cu o cifra care sa fie aproape de nivelul pe piata MENTIONAND ca sunteti flexibil sa acceptati si o cifra diferita.
Acum sa vorbim putin despre asteptari. Ce faceti daca varianta asta de raspuns va aduce o oferta care nu este pe placul dumneavoastra? Aici ajungem tot la prima intrebare "Cine are puterea?" Sansele de a primi o oferta cu un salariu mai mare decat se plateste in medie pe piata sunt mari daca si numai daca aveti o experienta bogata, foarte stabila si o credibilitate castigata prin rezultatele obtinute si profilul firmelor in care ati lucrat. Daca aceasta este situatia atunci este cazul sa va pregatiti foarte bine pentru o negociere diplomata, dar dura, astfel incat sa obtineti un salariu pe masura.
Daca nu este acesta cazul atunci depinde daca salariul mentionat este in limita “marjei de acceptare” si de cum apreciati ceilalti factori mentionati anteriori, respectiv pachetul de beneficii fie ele concrete (gen telefon) sau imateriale (gen atmosfera de lucru, oportunitati de promovare).
De cele mai multe ori cand nu avem multe optiuni este de preferat sa acceptam o oferta mai mica intr-o companie buna decat sa tot tintim un salariu mai mare. Atitudinea “daca merit sunt sigur ca imi vor marii salariu ulterior sau imi voi gasi eu un job mai bine platit odata ce dobandesc mai multa experienta” este cea mai sanatoasa si aduce cele mai bune rezultate pe termen lung.
Mesajul cheie este: cunoaste-ti in permanenta valoare pe piata ca sa stii cum o poti negocia. Succes!
Un articol de Eduard Radu
Sursa: ejobs.ro
Citeste si alte articole pe ejobs.ro. Noi iti recomandam:
Cum sa refuzi un loc de munca?
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural