Garbo.ro: Care sunt principalele obstacole ale unui om de afaceri in Romania? Exista si avantaje aici?
Anca Bidian: Cred ca obstacol este mult spus, in business un obstacol este o bariera de intrare, de cele mai multe ori legislativa. De exemplu obstacol ar fi un prag minim de investitie inaccesibil, sau restrictionarea unor domenii, industrii sau zone cu accesibilitate comuna prin conditii de conformitate excesive.
Avem insa puncte slabe, iar cel-mai-puternic-punct-slab pentru mediul de afaceri din Romania este lipsa de coerenta a legislatiei fiscale. A devenit mai complicat pentru bunii contribuabili sa stie ce, cat, cand si cum sa plateasca decat pentru evazionisti cum sa nu o faca.
Un alt punct slab si in legatura directa cu primul este lipsa unui sistem informatic integrat. Pentru un mediu prietenos de business fiscalitatea trebuie sa fie predictibila si simpla, ceea ce are ca efect colateral dar foarte important reducerea evaziunii.
Nu vom reusi acest lucru pe cale birocratica. De 20 ani de cate ori ne-am luptat cu evaziunea singurele masuri au fost o hartie in plus sau specificarea locului unde trebuie stampilat un document. In era informaticii noi umblam cu stampila in servieta. Este incredibil si aproape aiuritor acest imobilism primitiv intr-o tara europeana care in plus are o scoala si industrie software de elita.
Avantajele sunt date de un potential de piata inca generos pentru o tara europeana, stabilitate economica, grad redus de infractionalitate, aglomerare redusa de competitie in aproape toate industriile. Toate acestea asigura o dezvoltare rapida, “cumparare” si securizare cota de piata si in foarte multe cazuri marje mai mari fata de economiile mature.
Orice om de afaceri sau investitor trebuie sa priveasca pachetul in ansamblul lui, evident ca mai avem mult de imbunatatit, de la legislatie la mentalitate dar nu va putea nimeni niciodata sa combine oportunitatile din Romania cu legislatia sau mentalitatea din Germania de exemplu.
'Marea mea pasiune este fiica mea'
Garbo.ro: Se spune ca o femeie de succes este nevoita sa faca o multime de concesii, cum ar fi viata de familie. Sunteti de acord cu aceasta afirmatie?
Anca Bidian: Categoric nu, in momentul in care ajungi la concesii majore, cum ar fi familia, in opinia mea succesul este deja compromis. Succesul in afaceri sau cel profesional nu este sau nu ar trebui sa fie un scop in sine, fiecare ar trebui sa stie DE CE vrea sa-l atinga.
Orice in viata este o optiune, mai putin doua lucruri: parintii si locul unde ne nastem. Nu ne intreaba nimeni si nu avem cum sa le alegem, sunt parte din mostenirea genetica a fiecarui individ, de aceea sunt incarcate de dragoste si piosenie neconditionate. A le disputa este echivalent cu contestarea sau negarea propriei persoane, ceea ce in opinia mea este cel mai dramatic lucru pe care cineva si-l poate autoprovoca.
Drept urmare succesul sau o cariera profesionala reprezinta o optiune pe care o iei la un moment dat cu un scop anume. Este extrem de important ca acest scop sa fie definit de la inceput si nu-l uiti pe parcurs.
Apoi fiecare trebuie sa-si defineasca propria notiune de « succes”, pentru ca numai asa va stii cand il atinge.
Altfel, cine si cum decide ca o persoana are succes? Cand apare in media? Daca da, cu ce frecventa? Cand castiga mult? Daca da, cat inseamna mult? Cand P&L-urile arata bine? Daca da, cat de bine? Cand este apreciata si urmata de colegi? Daca da, de cati colegi? Cand creaza locuri de munca? Daca da, cate locuri? Succesul este propriu fiecarei persoane asa cum si l-a definit si trebuie sa fie parte din propria implinire, desavarsire si echilibru. Succesul nu poate produce nefericire, frustrari sau regrete, nici siesi nici celor dragi. Pentru ca atunci nu mai vorbim de succes, ci de o viata trista, pe care la un moment va trebui sa o decontam.
Daca acest lucru se intampla, cu siguranta ca scopul si definirea initiala a succesului au lipsit sau nu au fost bine definite. Eu cred in succesul unei persoane, al valorilor si referintelor ei, nu in “succesul” segmentat.
Nu exista sinergie intre “succesul profesional” si “esecul personal”. Nimeni nu se poate ascunde dupa primul ca sa-l motiveze pe al doilea, din simplul motiv ca al doilea il anuleaza pe primul.
Garbo.ro: Care sunt pasiunile Ancai Bidian?
Anca Bidian: Sunt pasionata de oameni, de lucrurile cu amintiri, de fiecare secunda pe care o traiesc, iar marea mea pasiune, pana la limita slabiciunii este fiica mea.
Garbo.ro: Care sunt sentimenetele dumneavoastra in momentul cand toata munca depusa este incununata de un premiu de recunoastere?
Anca Bidian: Orice forma de recunoastere a KIWI Finance, cu premiu sau nu, ma copleseste si ma emotioneaza. Toate premiile le dedic si le impart cu colegii mei, avem fiecare cate o bucatica de contributie si foarte, foarte multa munca impreuna.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri