IN ACEST ARTICOL:
A comunica eficient nu este niciodata atat de usor pe cat pare. Si nu reusim intotdeauna sa facem acest lucru. Daca stii cum, comunicarea poate insa reprezenta principala arma de seductie a celor din jurul tau. Iata cateva mici trucuri care te vor ajuta sa comunici spontan, deschis si convingator

Raspunzand acestei intrebari, multi dintre noi ar alege variante de raspuns precum: “bine”, “destul de bine”, “excelent”. Ce poate fi mai usor decat a purta o conversatie cu o alta persoana, decat a face schimb de replici, decat a aproba si a contrazice sau decat a asculta si a intelege? Doar nimeni nu este strain acestui demers comunicational firesc, simplu si vechi de cand lumea.... Da?

Cum se face insa ca suntem inclinati mai mult sa vorbim decat sa ascultam, ca ideile noastre au capatat alt sens decat cel pe care noi am vrut noi sa-l exprimam sau ca am explicat pana la epuizare o anumita chestiune si tot nu am reusit sa ne facem intelesi? O explicatie exista: a comunica eficient nu este niciodata atat de usor pe cat pare. Si nu reusim intotdeauna sa facem acest lucru. Daca stii cum, comunicarea poate insa reprezenta principala arma de seductie a celor din jurul tau. Iata cateva mici trucuri care te vor ajuta sa comunici spontan, deschis si convingator:

-Gandeste-te ca ideile trebuie nu numai sa fie primite de catre interlocutor, dar trebuie in acelasi timp sa genereze o reactie din partea ascultatorului. Asadar, exprima-ti ideile in cuvinte cat mai precise, persuasive si cu referire strict la mesajul pe care vrem sa il transmiti.

-Oricat de banal ar parea, incearca totusi sa vorbesti celui dispus sa si asculte, iar daca acest lucru nu este posibil, incearca sa-ti angrenezi ascultatorul in conversatie. Capteaza-i atentia, orienteaza mesajul in functie de imprejurari si adapteaza-ti ideile in functie de ceea ce interlocutorul vrea sa auda. Pe parcursul comunicarii tale, identifica noi modalitati de expresie si corecteaza-le pe cele care dau gres

-Fii sigur ca daca incerci sa pari altfel decat esti, acest lucru va fi vizibil si in felul in care comunici. Felul in care comunici trebue sa te reprezinte si sa confere personalitatii tale un aer de credibilitate. Mesajul tau trebuie sa fie la fel ca tine: simplu, natural si destins. Daca emotiile resimtite in acel moment sunt atat de puternice incat iti blocheaza cuvintele, incerca sa faci apel la limbajul trupului.

-Incearca sa-l privesti in fata pe cel cu care porti o conversatie. Pentru a evita orice confuzie cantareste-ti bine gesturile, dar nu le cenzura prea mult. Nu fi artificial! Limbajul mut trebuie sa se plieze mesajului transmis. In functie de propriul stil de comunicare si de imprejurari, poti folosi intonatiile vocale, pauzele, exagerarea sau reducerea argumentelor utilizate.

-De cele mai multe ori, o comunicare pozitiva determina atitudini pozitive. Pentru a genera reactii pozitive din partea interlocutorului, fa-l pe cel care primeste informatia sa creada ca acesta este importanta. Daca vrei ca acesta sa aiba o atitudine pozitiva, fa in asa fel incat atitudinea ta sa degaje siguranta si incredere in sine.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri