12 August 2008 publicat în Cariera 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Arta ascultarii nu este niciodata simpla. Este si firesc. In momentul in care ascultam gandim mult mai repede decat in momentul in care vorbim. Gandul se indreapta catre alte chestiuni decat cele prezentate de interlocutor, iar atentia este distrasa de persoana care vorbeste si nu de spusele sale.

Atunci cand jumatate din viata ne-o petrecem ascultandu-i pe ceilalti, a sti cum sa asculti nu mai reprezinta deloc o problema peste care putem trece cu superficialitate si indolenta. Ai constatat ca atunci cand vine vorba de propria persoana iti doresti sa fi ascultat, insa atunci cand esti pus tu in postura ascultatorului manifesti semne de nerabdare si de neatentie?

Arta ascultarii nu este niciodata simpla. Este si firesc. In momentul in care ascultam gandim mult mai repede decat in momentul in care vorbim. Gandul se indreapta catre alte chestiuni decat cele prezentate de interlocutor, iar atentia este distrasa de persoana care vorbeste si nu de spusele sale. De asemenea, se prea poate ca informatia transmisa de celalalt sa nu fie perceputa ca atare, cel care asculta fiind mult prea preocupat de gasirea unei replici adecvate. Este de mirare atunci ca multe din conversatiile noastre se soldeaza cu esec? Pentru a fi ascultat, trebuie sa stii in primul rand sa asculti. Daca iti doresti sa fi un bun ascultator, iata cateva mici sugestii demne de luat in calcul:

-Pune-ti in valoare capacitatea de autocontrol. Incerca sa te stapanesti, iar daca nu reusesti, incearca sa -ti imaginezi o situatie similara, dar punandu-te de data aceasta pe tine in ipostaza celui care care este ascultat. Si ignorat... Traind experienta celuilalt, poate ca vei evita sa procedeze la fel.

-Lasa prejudecatile deoparte si urmareste cu atentie rationamentele celui care povesteste. Nu te grabi sa califici din start un mesaj ca fiind insignifiant doar pentru ca nu a reusit sa iti atraga atentia din start. Foarte posibil, ca pe parcursul comunicarii, acelasi mesaj sa iti solicite puternic interesul.

-Incearca sa te transpui in persoana interlocutorului si in universul ideilor sale. Cu putina atentie in plus, ii poti intelege punctul de vedere cu mai multa usurinta. Se prea poate ca anumite idei sau cuvinte sa ne produca o stare de iritabilitate si dezaprobare. Nu suntem de acord cu ceea ce se spune sau ne putem simti lezati de anumite cuvinte. Nu lasa emotiile sa intervina intre tine si celalalt pentru ca de multe ori acestea dauneaza grav comunicarii intre persoane. In acest caz, energia care ar trebui depusa in scopul unei receptari eficiente este irosita in incercarea de a-ti recapata stapanirea de sine.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri