Idei pentru o negociere eficienta
Procesul de negociere nu este deloc simplu. Nu ne nastem invatate cu strategiile de rezolvare a conflictelor, fapt pentru care vin in sprijinul vostru, al femeilor, cu o serie de sugestii pentru a reusi:
1.Colaborarea- este cuvantul de baza al negocierii. In orice negociere trebuie sa existe aceasta veriga. Colaborezi cu celalalt pentru a gasi o solutie, altfel vei avea langa tine o persoana ingrijorata mai mult decat tine si in plus frustrata de absenta colaborarii tale, ceea ce indica o noua si viitoare problema. Prin urmare colaborarea nu numai ca te ajuta sa obtii acel rezultat de castig-castig, ci te ajuta si sa previi viitoare conflicte.
2. Practicati brainstorming-ul pentru gasirea solutiei optime. Daca in urma discutiilor purtate nu ati reusit sa cadeti de comun acord asupra unei solutii, atunci ganditi-va impreuna ce puteti face. Fiti creativi si chiar dati o nota inedita situatiei (ex: “Hai sa scriem fiecare pe o hartie 10 idei despre situatia x).
3. Fii tu partea activa din negociere si preia initiativa. Incearca sa prevezi care ar purtea fi obiectiile celeilate persoane, sau eventualele probleme care ar putea aparea in negociere (ex: sa va intrerupa copilul, sau sa sune telefonul etc.) si gandeste-te dinainte cum le vei rezolva.
4. Nu stabili tu care este punctul central al discutiei. Mai degraba vorbeste despre ingrijorarile si dorintele tale in legatura cu problema si asculta-l si pe celalalt ce are de spus. Aici nu este vorba despre ale cui ingrijorari cantaresc mai mult, sau sunt mai mari, ci despre cum sa ni le rezolvam.
5. Judeca o decizie bazandu-te pe criterii obiective. Dupa ce discuti toate ingrijorarile si nemultumirile tale, discuta in termeni care sa arate de ce o solutie propusa de tine este buna. Adica, adu argumente obiective,asculta-l si pe celalalt, iar daca este nevoie cere-i argumente la propunerile si/sau la obiectiile pe care le ridica.
„NU existenta conflictelor intr-o relatie constituie o problema, ci modul de rezolvare a acestora!”
Voi ce alte metode mai cunoasteti?
Oana este psihoterapeut in cadrul cabinetului propriu de psihologie din anul 2009.Este specializata in psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar in ultimii ani s-a concentrat, cu predilectie, asupra laturii de preventie si mai ales de promovare a sanatatii mintale. In anii anteriori a fost cooptata in echipa de consultanti a companiei Result Development unde a acordat consultanta atat clientului intern cat si clientului extern. Tot aici a ocupat pozitia de business developer. Printre cele mai importante responsabilitati s-a numarat consultanta in comunicare, recrutare, conceperea si asistarea la assesment center, activitati specifice de dezvoltare antreprenoriala etc..
In primii ani ai carierei a desfasurat activitati de consultanta si operatiuni financiare.
A participat in timpul anilor de studii la numeroase cursuri si work-shop-uri, fiind membra a echipelor de cercetare in diferite proiecte.
Azi este membra a Colegiului Psihologilor din Romania, Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala.
Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară