Ar trebui sa fie usor, la indemana sa ne prezentam ca individualitate distincta printr-o fraza care sa ne defineasca obiectivele profesionale si personale.
Dar cati dintre noi gasesc aceasta usurinta in exprimarea unor obiective si scopuri, uneori atat de confuze? Cati dintre noi copiem fraza pentru exprimarea obiectivelor de la alte cv-uri pentru ca “suna bine” si “se apropie de ce vreau eu” si cati isi aloca o perioada de “lucru cu Sine”, de identificare a intereselor, a lucrurilor si activitatilor pe care le fac cu placere?
Exprimarea unor obiective nu ar trebui sa provoace batai de cap daca se porneste de la o baza de valori si interese clar stabilite.
Cum facem acest lucru? Prin planificare.
Putini tineri pornesc in cautarile lor de la un plan de cariera fundamentat pe capacitati, interese si valori profesionale si se regasesc dupa 3-5 ani complet demotivati si in imposibilitate sa aduca un plus de valoare in domeniul in care lucreaza. De ce se intampla astfel? Este, oare, inevitabila aceasta situatie sau ea poate fi prevenita si, mai ales, corijata?
Prin planificare se face distinctia intre a aplica pentru o suma de joburi si a identifica acele anunturi de maxim interes pentru parcusul profesional vazut in ansamblu.
Putem planifica in momentul in care ne sunt clare directiile in care dorim sa ne dezvoltam, adica atunci cand avem raspunsuri clare la intrebari precum: ce (activitati) imi place sa fac si mi-ar aduce satisfactie si pe viitor, care sunt domeniile in care pot dezvolta aceste interese, unde pot gasi aceste oportunitati, care sunt lucrurile pe care trebuie sa le fac pentru a-mi facilita, sprijini obiectivele etc.?
Plecand de la aceste raspunsuri, putem canaliza eforturile noastre pe obtinerea acelor pozitii conforme cu directia de dezvoltare enuntata mai devreme in exercitiul nostru si nu pe aplicarea la nenumarate joburi pe situri sau targuri de joburi. Aplicand la intamplare si incontinuu, fara a lua in considerare obiectivele de dezvoltare proprii, care ne definesc ca persoana cu interese si valori proprii, riscam sa pierdem din vedere lucrurile care ne intereseaza cu adevarat si sa cadem prada oportunitatilor de moment.
Bineinteles, oportunitatile noi care pot aparea pe parcus nu trebuie sa fie eliminate din start, ci examinate daca ele converg spre directia in care se doreste dezvoltarea profesionala. O cariera de succes nu este intotdeanuna rezultatul unei planificari minutioase, dar ea se construieste pe bazele acesteia, luand in considerare noile variabile care apar de-a lungul timpului.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri