Cauzele fricii de succes
Teama de succes are cateva posibile cauze, constatate la majoritatea persoanelor care o detin:
- Ne temem sa nu fim raniti – cu cat urci mai sus, cu atat te temi ca daca vei avea o cadere, aceasta va fi foarte dureroasa
- Ne temem de munca si responsabilitati in plus – succesul presupune efort pentru mentinere
- Ne temem de criticism
- Ne temem de expunere si solicitari nedorite – persoanele de succes sunt adesea solicitate pentru acordarea sprijinului (cunostinte, emotional, material)
- Ne temem de respingere si singuratate – ex.: familia poate contesta actiunile “riscante” ale unei persoane de succes (de la mutatul in alt oras pana la deschiderea unei afaceri)
- Ne temem de sabotaj si “inamici” – invidie, concurenta neloiala etc. (de la copiatul la examene pana la sabotarea unei afaceri)
- Ne temem ca nu vom mai avea suficient timp si pierdem stilul de viata actual (poate comod, dar inconvenient)
Asadar, la baza fricii de succes sunt inglobate o multitudine de alte temeri, generate in mare parte de gandurile, obiceiurile si comportamentele noastre frecvente si obisnuite. Pentru a reusi, intotdeauna este necesar sa iesim din aceasta zona stramta de comoditate atitudinala si sa ne responzabilizam mai mult asupra notiunilor pe care le detinem.
Ca sa ai succes nu este necesar sa ai doar idei, ci si o atitudine potrivita fata de viata, oameni, munca si mai ales fata de propria persoana. Uneori, daca am avut sansa, aceasta atitudine o invatam inca din primii ani de viata de la parintii nostri, dascalii nostri, dar daca nu, atunci putem incepe oricand. Primul pas este sa devii constient de ceea ce gandesti, sa inveti sa-ti controlezi gandurile si sa iti schimbi obiceiurile.
Ca sa indepartezi o frica este necesar sa o infrunti, sa vezi ce contine si sa cauti solutii pentru a o indeparta; sa te inconjori de oameni care au reusit inaintea ta sa studiezi succesul si ce inseamna el.
Daca iti doresti, atunci iti urez succes! Meriti!
***
Oana este psihoterapeut in cadrul cabinetului propriu de psihologie din anul 2009.Este specializata in psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar in ultimii ani s-a concentrat, cu predilectie, asupra laturii de preventie si mai ales de promovare a sanatatii mintale. In anii anteriori a fost cooptata in echipa de consultanti a companiei Result Development unde a acordat consultanta atat clientului intern cat si clientului extern. Tot aici a ocupat pozitia de business developer. Printre cele mai importante responsabilitati s-a numarat consultanta in comunicare, recrutare, conceperea si asistarea la assesment center, activitati specifice de dezvoltare antreprenoriala etc..
In primii ani ai carierei a desfasurat activitati de consultanta si operatiuni financiare.
A participat in timpul anilor de studii la numeroase cursuri si work-shop-uri, fiind membra a echipelor de cercetare in diferite proiecte.
Azi este membra a Colegiului Psihologilor din Romania, Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala.
Oana Popescu-Argetoia - Expert Garbo
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri