IN ACEST ARTICOL:
In general, frica de dezaprobare se afla in unghiul mort, deoarece la nivel social, este o frica netolerata sau ridiculizata. Persoanele cu o astfel de frica, mai ales daca sunt barbati, sunt de obicei etichetate ca fiind slabe sau anormale. Foarte multi dintre noi avem plantata din frageda tinerete aceasta frica in inimi, care ne limiteaza serios numarul de optiuni pe care le avem si ne face sa ne plafonam.

In general, frica de dezaprobare se afla in unghiul mort, deoarece la nivel social, este o frica netolerata sau ridiculizata. Persoanele cu o astfel de frica, mai ales daca sunt barbati, sunt de obicei etichetate ca fiind slabe sau anormale.

Invatam o astfel de atitudine fata de fricile noastre inca din copilarie: afara ploua si fulgera, iar copilul, mic, se sperie si incepe sa planga. Mama fuge la el si ce ii spune? „Nu e nimic, nu ai de ce sa te temi!” Asta nu elimina frica in sine, in schimb il face pe copil sa se simta si ciudat pentru ca se sperie fara motiv. in timp, prin astfel de experiente, ajungem sa respingem propriile noastre temeri, care ne creeaza impresia de anormali. Ne e frica de a ne fi frica.

E adevarat ca frica de dezaprobare este irationala, in sensul ca a pierde aprobarea cuiva nu are de obicei consecinte atat de grave incat sa fie o amenintare reala. Daca cineva vine cu un cutit la tine si incearca sa te omoare, frica ta de atunci este rationala. Dar cat de grav este faptul ca o persoana necunoscuta se va supara pe tine?

Dar, desi frica de dezaprobare este irationala, asta nu inseamna ca a o avea te face un ciudat. Orice frica se dezvolta in urma unui proces normal, si chiar foarte complex, de invatare. Este rezultatul unor fenomene de asociere neuronala si conditionare care se realizeaza in anumite situatii. A fi pregatit sa accepti faptul ca poti avea o astfel de frica este primul pas spre a o elimina. Altfel risti ca frica de dezaprobare sa te duca la relatii, o cariera si o viata mult sub potentialul tau.

Cum depistezi frica de dezaprobare? O recomandare care da rezultate este aceea de a deveni introspectiv. Cat mai des, mai ales in situatii sociale, focalizeaza atentia pe gandurile si emotiile tale. O sa descoperi uneori ca te gandesti la a face ceva, apoi vei simti o usoara stare de frica, apoi mintal vei decide sa nu faci acel ceva, si vei cauta un motiv plauzibil. Iti vei spune in gand ceva gen: „Mai bine tac, oricum nu ma asculta”. Tocmai ai detectat o manifestare a fricii.

Cu multa introspectie si perseverenta, in timp vei deveni mult mai auto-constient, si vei descoperi zonele din viata ta care sunt afectate de frica de dezaprobare. Urmatorul pas este acela de a actiona impotriva fricii. Fa ceea ce iti e frica sa faci! Pas, cu pas, mintea ta invata astfel ca frica nu are baze reale si o elimina, printr-un proces de desensibilizare.

Mult succes!

Eduard Ezeanu, Career Consultant pentru Career Experts, primul centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania

Sursa: ejobs.ro

Citeste si alte articole pe ejobs.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Cine mai are nevoie de caracter in ziua de azi?

Fara pile si noroc?

Proactivitatea decodata – gandirea in perspectiva fara limite


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri