Un gradinar priceput stie cum anume sa faca pentru ca florile din gradina sa creasca, sa infloreasca, si apoi sa se bucure de parfumul lor. Ar putea, in functie de posibilitati, sa dezvolte o mica afacere cu flori. Oare cati dintre noi mai apreciaza o astfel de munca? Surpriza mea pentru tine cititorule este ca si tu acolo unde lucrezi esti un asemenea gradinar. E drept, nu stiu si cat de priceput. Cum adica sunt gradinar, te-ai putea intreba? Si iti raspund, constient fiind de riscul unor comentarii critice. Gradinar este acel om care cultiva si ingrijeste.
In ceea ce te priveste, tu la locul de munca, in relatiile cu colegii ori cu managerii ce anume “cultivi”? Ce fel de emotii transmiti colegilor tai? Cum te percep ei? Cum te simti tu in acel loc? Te implineste ceea ce faci? Exista o perspectiva profesionala pe termen lung?
Asadar, daca te hotarasti sa cultivi flori care sa te bucure cu parfumul lor iti propun urmatoarele trucuri pentru construirea unor relatii foarte bune cu colegii de munca:
• Apreciaza abilitatile lor, cunostintele si aptitudinile;
• Fa-ti timp ca sa-i cunosti si asculta activ ceea ce ei au de spus;
• Nu este nevoie sa fii mama Dolores pentru a avea relatii foarte bune;
• Cand intri in dezacord cu cineva, gandeste-te si propune imediat o solutie;
• Ofera din timpul tau liber pentru a fi impreuna cu ei;
• Ofera un feedback pozitiv ori de cate ori se lucreaza ceva;
• Cauta opinia si sfatul lor ori de cate ori poti;
• Ofera sprijin cand trec prin momente dificile;
• Descopera unicitatea fiecaruia, fii flexibil in abordarea lor si intelege harta lor a realitatii;
• Ofera atentii si multumiri prietenoase (cercetarile au demonstrat ca liderii au un puternic impact asupra climatului afectiv al grupului; starea liderului devine contagioasa);
Cei mai multi oameni, la locul de munca lucreaza impreuna cu alti oameni. Oricat de placuta ar fi activitatea desfasurata, ea poate deveni o povara daca relatiile cu colegii sunt nesatisfacatoare, conflictuale sau pline de indiferenta. Primul lucru pe care il poti face este sa devii constient si sa accepti ca tu nu-i poti schimba pe oameni. Tot ce poti face este sa transformi ceva la tine.
Cand cineva te supara facand sau spunand ceva, supararea ta nu este in acel lucru spus sau facut de cineva, ci in raspunsul tau vis-à-vis de acel lucru spus sau facut. Actiunile sau spusele cuiva nu sunt in sine suparatoare; supararea isi are locul in noi, in raspunsul nostru.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri