Arunca barfa intr-un birou populat cu oameni si ai sa-ti dai seama cum se simte pestele in apa, spunea un mare intelept al lumii moderne. Orice rautate spusa la adresa altuia se plateste scump intr-un orasel din Columbia. Aici, barfa este considerata infractiune si cei care o practica pot risca pedepse de pana la patru ani de inchisoare. La birou insa, barfa este in elementul ei. Locul de munca reprezinta mediul ideal in care barfa poate fi alimentata si intretinuta.V-ati intrebat vreodata cat timp din viata ne petrecem barfindu-i pe altii? Conform unui studiu efectuat recent, femeile petrec in medie 69 de minute pe zi barfind cu colegii, adica echivalentul a doi ani din timpul petrecut la birou.
Unii se folosesc de barfa ca de o arma, barfind in scopul de a avansa sau pentru a se pune intr-o lumina mai buna. Este usor sa-ti denigrezi un coleg in fata sefului sau in fata unui alt coleg pentru a iesi tu cu fruntea sus dintr-o anumita situatie sau pentru a te face remarcat. Este ceea ce poarta numele de barfa negativa. Nu exista urma de fair-play in jocul ei.
Pe de alta parte, barfa pozitiva isi are hazul ei. Se creeaza conexiuni intre persoanele care barfesc, atmosfera de la birou capata o oarecare savoare pierzandu-si din formalitate si sobrietate. Participantii au ceva in comun si anume: actiunea de a barfi. Barfind, atmosfera se destinde, se creeaza un sentiment de complicitate. O barfa buna poate aduce buna dispozitie si veselie intr-un birou insa atata timp cat nu se barfeste pe seama sefului sau a unui coleg de birou... Exista asadar o limita intre cele doua forme de barfa care nu trebuie sub nicio forma sa fie incalcata.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa controlezi eficient barfa:
-Neparticipand la barfa, exista posibilitatea de a fi catalogat drept o persoana retrasa si inadaptabila, indiferenta fata de ceea ce se intampla in jurul sau sau lipsita de initiativa. Invata de aceea sa cunosti diferenta dintre un secret ce poate fi folosit ca metoda de comunicare sociala si un secret ce trebuie sa ramana... secret.
-Fereste-te sa arunci barfe si zvonuri despre un anumit coleg sau despre seful tau chiar daca detii certitudinea ca se bazeaza pe fundamente reale.
-Invata sa descoperi valoarea oamenilor din jurul tau si incearca sa-i cunosti cat mai bine pe cei cu care lucrezi. Invata sa faci diferente intre oamenii cu care poti doar barfi si cei in care poti avea si incredere.
-Evita sa devii la randul tau subiect de barfa. Daca se barfeste insa pe seama ta, nu adopta tehnica nepasatorului si nu te purta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Incearca sa aplanezi discutiile cu calm si hotarare si daca poti, trateaza barfa cu ironie si umor.
-Nu spune nimeni ca este gresit sa fi in stare sa spui o barfa, dar ar fi bine sa fi in stare sa spui o barfa buna. Relatarea barfelor seamana foarte mult cu spusul glumelor. Daca nu stii sa le spui bine, ar fi sa nu le mai spui deloc. Atata timp cat nu vizeaza persoane din anturajul de la locul de munca (ci se refera la personaje din afara mediului de lucru, de ex. la VIP-uri sau personalitati din media), chiar daca nu contribuie la dezvoltarea organizatiei respective, barfele nu dauneaza grav auzului colegilor.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri