Ziua pe care o asteptai a sosit in sfarsit. Poti sa demisionezi din slujba pe care o urasti cu adevarat. Fie ca iti detesti seful, munca, sau intreg pachetul, s-ar putea sa fii tentat sa joci o fantezie de demisie pe care ti-o perfectionai in timpul orelor groaznice de munca: sa-i oferi sefului tau o prezentare PowerPoint a ineptiei sale, sa le spui colegilor de lucru cine ii barfeste, sau sa golesti stocul de postit-uri si hartie pentru imprimanta, luandu-le acasa. Pana la urma pleci definitiv, nu?
Gresit. Potrivit lui Stephen Viscusi, cel care are emisiunea pe postul national de radio “La munca” si autor al cartii La Munca: Cum sa te descurci in lumea reala a pietei muncii, modul in care alegi sa demisionezi iti va influenta in mod invariabil cariera pe viitor. Nu te enerva. Nu te razbuna. Iesi pastrandu-ti profesionalismul intact. Iata cum:
Gandeste pe termen lung
Este cea mai veche zicala si regula: Nu arde podurile in urma ta. Desi s-ar putea sa te simti satisfacut pe moment daca iti bati joc de seful tau si de colegi, dupa ce ai spus cuvintele incriminatorii, nu le mai poti retrage niciodata. Dar ele vor fi retinute mereu. Nu numai ca ai nevoie de fostul tau angajator pentru referinte, dar este foarte posibil sa te lovesti de cineva care are legatura cu vechiul tau post, pe viitor – fie ca si coleg de servici, supraveghetor sau client.
Daca trebuie sa dai un interviu formal la plecare poti sa-ti exprimi nemultumirile in fata celor de la resurse umane.”Ai grija ca interviul sa fie cu adevarat formal,” spune Viscusi. Nu este intelept sa-ti reversi frustrarile intr-o conversatie rapida cu cineva inainte de a pleca.
Gandeste rational
Desi s-ar putea ca atmosfera sa fie tensionata, controleaza-te si ramai profesional. Dandu-ti demisia te-ai razbunat deja. Seful tau va trebui sa caute pe cineva care sa te inlocuiasca, sa-l pregateasca pe noul angajat si sa astepte ca acesta sa depaseasca dificultatile de invatare, inainte sa fie cu adevarat productiv. Deja l-ai atins pe sef acolo unde il doare mai tare.
Gandeste in avans
Redacteaza o scrisoare de demisie scurta, la obiect si care sa specifice data exacta la care iti vei da demisia. Nu o trimite prin e-mail. Mergi la persoana potrivita si da-i scrisoarea personal, spunandu-i ca iti dai demisia. Fii constient de faptul ca o data ce inmanezi demisia respectiva este posibil sa ti se spuna sa-ti eliberezi biroul si sa fii escortat pana la usa. Ai grija sa aduni toate lucrurile de care ai nevoie cu o saptamana inainte sa demisionezi, ex. adrese de e-mail, carti de vizita ale clientilor, colegilor sau supraveghetorilor, informatii de care s-ar putea sa ai nevoie privind proiectele la care ai lucrat, etc. O data ce ai plecat de acolo aceste informatii vor fi inaccesibile.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate