Oricine a lucrat in studentie stie deja ce inseamna sa ai doua joburi, iar daca nu era simplu atunci sa jonglezi cu toate responsabilitatile, acum este de doua ori mai greu, mai ales daca ai familie. Asadar, ce te-ar face sa iei in calcul o astfel de posibilitate?
Daca toate ar fi bune si frumoase la actualul loc de munca, probabil ca un al doilea job ar iesi din discutie. De obicei, decizia este una de ordin financiar: este timpul pentru o sursa de venit suplimentara.
Motivele pot fi, insa, si altele: o mai mare siguranta, un plan B, in cazul in care primul loc de munca poate fi oricand desfiintat; dorinta de a face o schimbare de cariera, cel de-al doilea loc de munca oferindu-ti posibilitatea sa te specializezi intr-un domeniu nou, fara a renunta la stabilitatea pe care ti-o ofera actualul job; dorinta de a cunoaste oameni noi si de a-ti folosi mai bine talentele.Al doilea loc de munca poate fi, insa, si o afacere proprie, pe care o poti dezvolta in paralel cu jobul: poti deveni apicultor, poti produce gemuri sau sapunuri naturale, bijuterii handmade, diverse accesorii. Astfel de initiative, care te transforma intr-un mic producator, nu necesita investitii fabuloase, ci, de obicei, un credit doar cu buletinul, pentru care ai insa nevoie de o sursa de venit stabila.
Iata ce trebuie sa iei in calcul, inainte de a lua o astfel de decizie:
1. Daca motivul pentru care esti in cautarea unui al doilea loc de munca sunt banii, nu trece cu vederea joburile platite cu ora/ziua. Nu doar ca sunt o sursa rapida de venit suplimentar, dar ai parte de o mai mare flexbilitate, care nu iti pune in pericol pozitia la actualul loc de munca.
2. Cauta, mai intai, acele joburi care iti permit sa lucrezi in weekend sau de acasa. In felul acesta, te asiguri ca iti raman rezerve de energie pentru a continua munca, dupa incheierea programului obisnuit - de luni pana vineri, de la 9 la 5.
3. Daca nu banii sunt motivul pentru care iti doresti un al doilea loc de munca, fa o lista cu abilitatile pe care iti doresti sa le dezvolti si incepe cautarea abia apoi.
4. Planul tau este o schimbare de cariera? Ai doua posibilitati: cautarea unui job cu jumatate de norma in domeniul pe care il vizezi, pentru a castiga experienta, sau, daca nu reusesti sa obtii o astfel de pozitie, investeste banii castigati din activitatile suplimentare, oricare ar fi acestea, in cursuri de calificare si formare profesionala, care te vor ajuta mai tarziu.
5. Nu iti neglija responsabilitatile la actualul loc de munca. Asigura-te ca nu exista un conflict de interese intre primul si cel de-al doilea job si nu uita ca, atata vreme cat nu iti dai demisia, primul loc de munca, si care iti aduce mai multa stabilitate, ramane in prim-plan.
Daca ai o relatie deschisa cu superiorii, ii poti chiar instiinta despre existenta unui al doilea job, mai putin cand este vorba despre activitati care iti ocupa putin timp si care nu sunt legate de ceea ce faci zi de zi.
Sursa foto: Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri