Dana Negoita: Un american imi spunea ca noi, romanii, parem a fi cei mai tristi oameni de pe fata pamantului. Exageram, dramatizam, nu stim sa ne traim viata, ne inchistam in grijile vietii de zi cu zi. Sunteti o prezenta cuceritoare, energica si optimista, as putea chiar zice ca ati imprumutat felul pozitiv de a fi si a simti al americanilor. Cat de importanta este “atitudinea” pentru a iesi cu capul sus in viata?
Corina Suteu: Cred ca generalizarile sunt menite sa ne faca sa tragem concluzii false. Da, eu am o extraordinara capacitate de a ma ridica de jos si de a o lua de la capat si, in general, am avut intotdeauna si continui sa am o atitudine constructiva. Dar asta nu are legatura cu americanii. E o chestiune de profil individual si marturisesc, asa ca toata lumea, am momente de descurajare, de neincredere, de frica de viata.
In fine, in America, recunosc, am intalnit insa, cantitativ, mai multi oameni care cred ca trebuie sa mergi inainte, sa depasesti energiile negative, sa crezi ca orice se poate. Suntem prea severi cu acest calificativ de tristete dat romanilor. Toate popoarele europene sunt mai degraba negativiste, e un fel de oboseala a poverii de a fi european. Intr-adevar, eu pun mare pret pe atitudine, dar nu neaparat pe ceea ce numiti ‘a iesi cu capul sus’ in viata, ci pe a intelege care iti este menirea si a te impaca in profunzime cu drumul destinat. As numi asta mai repede nevoia de intelepciune, nu pozitivism cu orice pret.
In aerul din Romania pluteste un puternic sens de dezradacinare. Am auzit atatea lucruri negative despre aceasta tara si mai ales venind din partea celor care locuiesc in ea... Din punct de vedere al valorilor umane, care sunt acele lucruri pe care o tara precum Romania le are in plus fata de Statele Unite Ale Americii?
Corina Suteu: Nu stiu ce sa raspund la intrebarea aceasta, care porneste de la premiza ca, desi cei din tara cred lucruri negative despre ei, valorile umane de acolo sunt superioare, poate, celor din SUA… Social vorbind, Romania este inca o tara traumatizata de tranzitie si de posttotalitarism. Sentimentul de confuzie, imposibilitatea de a revertebra o ambianta coerenta porneste de la ruina aceasta post totalitara, inca necuratata, de la atomizarea sociala, de la tribalizarea relatiilor combinata cu o invazie dezorganizata a regulilor pietei libere.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară