În momentele de criză, însă, se va face remarcată adevărata putere a unui lider de a se adapta la situații limită. Aceasta te va ajuta să le demonstrezi angajaților că pot avea încredere în tine, dar deciziile pe care le iei trebuie să se alinieze cu practicile de protejare a colectivului la locul de muncă. Chiar dacă autoritățile întârzie să vină cu idei bine formulate despre măsurile care ar trebui implementate de fiecare companie, va trebui să te consulți cu specialiștii și angajații pentru a găsi cea mai bună cale de a reporni activitatea fără a pune pe nimeni în pericol. Iată câteva dintre felurile în care poți veni în ajutorul angajaților în această perioadă tensionată:
Ia măsuri de protecție și fă modificări
Cel mai important lucru de care trebuie să te ocupi este siguranța angajaților. Noul coronavirus este extrem de contagios, iar dacă o persoană se îmbolnăvește, va transmite boala dinainte să prezinte simptome. Măsurile pe care le poți lua variază de la verificarea temperaturii la intrarea în clădire, la reguli stricte de distanțare socială. Asta înseamnă că vei fi nevoită să stabilești o nouă structură a zonei de birouri sau a zonelor de lucru din companie. De asemenea, o altă schimbare mică, dar importantă o reprezintă trecerea de la bonuri de hârtie la tichete de masa pe card. În acest fel, angajații nu vor mai fi obligați să atingă bonurile de fiecare dată când ies la cumpărături. Specialiștii insistă ca fiecare om care are posibilitatea să folosească plata prin telefon sau card să evite contactul cu bancnote și alte hârtii care pot influența transmiterea virusului. Situația actuală se va schimba radical, iar tu trebuie să o gestionezi ca un adevărat conducător și să ai mereu un plan B pregătit.
Fii flexibilă și adaptabilă
Schimbarea stilului de leadership ar putea fi secretul gestionării cu succes a unei situații de criză. Dacă până acum obișnuiai să ai o atitudine autoritară, trebuie să știi că oamenii se vor simți în nesiguranță și confuzi dacă nu îți arăți și o parte diferită a personalității. Liderii de succes reușesc să stabilească un echilibru în timpuri guvernate de incertitudine. Comunică mai deschis cu angajații și oferă-le toate informațiile despre pașii pe care compania îi va urma spre reînceperea activității. Transmiterea mesajelor trebuie să combine optimismul și compasiunea, alături de date clare despre situație, la nivelul colectivului. Gândește-te că vei avea de gestionat situații în care unul dintre angajați se îmbolnăvește și va trebui să-i ajuți pe restul să-și păstreze calmul. Inteligența emoțională și empatia trebuie să-și facă loc în discursul și atitudinea ta.
Ridică moralul
În perioada aceasta și până când lumea va putea reveni la normal, starea de spirit este cea care decide cât de productivi sunt oamenii, iar îngrijorarea îi poate afecta în diferite feluri. Stresul se va intensifica vizibil, iar la muncă atmosfera va fi tot mai tensionată, dacă nu se găsesc metode potrivite de a ridica moralul. Protejează sănătatea mintală a angajaților prin promovarea unui program de lucru mai relaxat, încurajează discuțiile despre familie, copii și animale de companie. De asemenea, trebuie să le oferi o deschidere către comunicare cu fiecare persoană care simte nevoia să se adreseze direct unui membru din conducere. Doar în acest fel poți afla care sunt nevoile acestora și de ce ar avea nevoie. Va trebui să stabilești echipe din fiecare departament, care să se ocupe de gestionarea acestei situații fără precedent. Acestea ar trebui să faciliteze eforturile companiei de a fi constant în legătură cu echipele de angajați.
Elementul uman trebuie să fie la fel de important precum cel financiar în aceste momente de criză. Angajații tăi vor fi presați de problemele personale și frica de îmbolnăvire și vor avea nevoie de certitudine și de atitudinea unui adevărat lider. Fă tot ce-ți stă în putință să nu lași întrebările lor fără răspunsuri și vei reuși să conduci cu succes afacerea.
Sursa foto: by Edmond Dantès from Pexels
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară