25 Iunie 2020 publicat în Cariera 10 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Unul din doi români din mediul urban își dorește să fie antreprenor, arată un studiu realizat în 2019.

Potrivit cercetării, 34% din angajați se gândesc să își deschidă propria afacere și aproximativ 70% din români văd antreprenoriatul ca motorul creșterii economice pentru țara noastră.

Mediul de afaceri a avut mult de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. În anumite sectoare, precum turismul, HoReCa, transportul de persoane și organizarea de evenimente, au fost raportate scăderi semnificative ale profitului.

Pentru companiile mici și mijlocii afectate de criza cauzată de Covid-19, Guvernul a inițiat programul IMM Invest, prin care acordă IMM-urilor garanții de stat pentru credite destinate investițiilor sau asigurării capitalului de lucru. De asemenea, marile companii vor fi sprijinite de stat pentru a face faţă provocărilor din ultimele luni, după modelul programului pentru IMM-uri. Acest ajutor ar putea veni în cel mult o lună, iar plafonul se ridică la 8 miliarde de lei.

Antreprenoriatul este într-adevăr o provocare riscantă, însă, dacă alegi sursele de finanțare potrivite, afacerea ta poate avea succes mulți ani. Iată câteva dintre cele mai importante surse de finanțare pe care le poți accesa:

Dacă ești antreprenor

Investițiile sau creditele bancare se numără printre cele mai frecvente surse de finanțare pentru o afacere. Capitalul bancar poate fi obţinut de orice persoană care are un girant şi un plan de afaceri bine determinat care să justifice finanţarea cerută.

De exemplu, antreprenorii pot obține credite bancare de până la 250.000 de euro, în programul BCR IMMediat. Soluția se adresează IMM-urilor cu cifra de afaceri anuală cuprinsă între 1 și 3 milioane euro care pot obține finanțare de până la 85% din valoarea investiției.

Totodată, firmele pot obține credite bancare în condiții avantajoase, cu ajutorul unor garanții de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional (POR). Bancile asigură asistență în implementarea proiectului și o varietate de produse de finanțare.

De asemenea, fondurile nerambursabile pentru afaceri se numără printre cele mai accesate surse de finanțare de către antreprenori. Acestea provin de la o sursă externă (Uniunea Europeană, organizații guvernamentale și non-guvernamentale etc), iar durata pentru obținerea finanțării este mai mare ca la alte surse.

Start-Up Nation este o altă inițiativă prin care sunt susținuți antreprenorii la început de drum. Bugetul pentru ediția de anul acesta a Start-Up Nation va fi de aproximativ un miliard de lei. Această sumă reprezintă doar jumătate din bugetul prevăzut inițial pentru acest program. Fiecare antreprenor ar putea obține 200.000 de euro. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că programul Start-up Nation ar putea începe din a doua parte a lunii iunie. Tot atunci ar urma să înceapă și alte două programe de investiții importante, Microindustrializare și Comerț-Servicii.

Dacă ești student

Guvernul lansat un apel pe fonduri europene în valoare de 150 de milioane de euro, dedicat dezvoltării antreprenoriale ale studenților. Astfel, dacă ești student și vrei să devii antreprenor, poți accesa, de la 1 iunie, o finanţare de până la 100.000 de euro. Aproximativ 300 de studenți pot intra în program și vor învăța să devină antreprenori și să creeze un plan de afaceri. Ulterior, acest plan de afaceri va putea primi o finanțare între 40.000 și 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă create. Executivul estimează că astfel vor fi create peste 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă.

Pandemia de coronavirus a provocat o prăbușire fără precedent a economiei, după cum a anunțat Banca Mondială în cel mai recent raport asupra perspectivelor economice globale. E de așteptat ca economia mondială să se contracte cu 5,2% în acest an.

Sursă foto: G-Stock Studio/ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri