• Este important sa identifici corect de unde poti elimina cheltuielile inutile.
• Daca iti ramane un surplus dupa ce ai eliminat cheltuielile inutile, utilizeaza jumatate din surplusul acesta pentru a crea un fond de urgenta.
• Cealalta jumatate va fi intrebuintata ca plata suplimentara in contul datoriilor pe care le ai.
• Daca nu poti plati in numerar, nu mai cumpara! Nu utiliza cardul de credit decat daca ai neaparata nevoie si mai ales daca ii stii foarte bine avantajele.
• Fa-ti un obicei din a-ti nota toate cheltuielile. Vei fi surprinsa cand vei vedea cati bani sunt irositi pe cheltuieli inutile. Acesti bani ar putea fi folositi pentru a-ti plati datoriile mai repede.
• Odata ce o datorie este platita, foloseste banii ramasi de acum disponibili pentru a reduce celelalte datorii. Dupa ce iti platesti toate datoriile, vei putea mari suma destinata economiilor sau fondului de urgenta.
Capcane de evitat
Daca iti calculezi anual bugetul pentru fiecare luna, ai grija sa nu imparti pur si simplu la 12 suma cheltuielilor tale anuale. In unele luni cheltuielile pot fi mai mari decat in celelalte. De exemplu, in luna decembrie poti cheltui mai mult decat in celelalte luni ale anului.
Nu iti face iluzii, nu incerca sa economisesti ceea ce ramane la sfarsit de luna, nu functioneaza. Trebuie intai sa economisesti si apoi sa cheltuiesti ce ramane.
Olguta Popescu
Sursa: informatiiprofesionale.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară