De la prieteni adunate am sa va prezint cele mai auzite convingeri false despre munca in echipa si relationarea dintre angajati.
* Colegii au datoria de a ma ajuta. Cand lucrezi intr-o echipa cauti intelegere. Echipa se consolideaza prin incredere reciproca. Nu-i asa? Foarte frumos suna aceste propozitii. Dar este oare un departament o echipa? Cate stii despre colegii tai: nume, stare civila, varsta, culoare preferata, pasiunile lor? Se spune ca o relatie de prietenie se naste cand doi oameni isi impartasesc o experienta comuna. si tu ai facut liceul la ...? Sunt informatiile pe care le avem despre ceilalti cele care ne unesc. Daca intr-adevar cauti o intelegere si ajutor din partea colegilor trebuie sa le oferi acelasi lucru in schimb.
* Omul potrivit la locul potrivit. Mai nou peste tot se spune ca omul alege postul nu invers. In multe organizatii se crede despre oameni ca sunt ca ingredientele unui ospat bogat. Ai reteta, le alegi de la piata si obtii cel mai delicios fel de mancare. Dupa selectia "candidatului ideal" munca de management a personalului se termina. De fapt de abia a inceput. Nu poti sa ceri unui om sa obtina performanta decat daca i-ai asigurat un mediu sigur. Efortul de adaptare a noului angajat la organizatie trebuie facilitat de angajati si firma.
* Responsabilitatea vine odata cu angajatul. Am intalnit oameni care priveau colegii ca pe niste roboti, programati sa indeplineasca o anumita sarcina la o anumita ora. Vorbind despre responsabilitate, cand un coleg nu-si face treaba bine este vizibil, daca o face bine atunci e normal. Responsabilitatea se invata. Nici un studiu nu a aratat ca daca aplici sanctiuni atunci or sa dispara comportamentele neplacute. Dar sunt studii care au aratat ca in acest fel vei provoca frica si demotivare. Cand cuiva ii este frica sa nu faca greseli e mult prea precaut. Efortul si timpul investit intr-o sarcina creste. Asta vrei de la colegii tai?
* Ce cred eu cred si altii. In perceptia personala e cea mai intalnita eroare de atribuire. Propozitiile simple de genul "In gradina e un caine." Integrate in imaginatia si experienta personala vor da reprezentari care difera de la persoana la persoana. Culoarea cainelui, ceea ce face, dimensiunile gradinii, aspectul casei, toate difera de la om la om. Inca mai crezi ca e usor sa transmiti un mesaj sau sa-ti delegi un coleg pentru a indeplini o sarcina? Incearca exercitiul acesta cu prietenii tai. Fiecare isi face o idee despre ceea ce crezi tu. Acea idee difera.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară