IN ACEST ARTICOL:
"Concedierea" este marele cuvant de care toti ne temem si pe care deseori nici nu indraznim sa-l folosim. "Incheierea colaborarii" suna mult mai bine! Dincolo de jocurile de cuvinte, concedierea este o realitate naturala a perioadei in care traim.

„Concedierea” este marele cuvant de care toti ne temem si pe care deseori nici nu indraznim sa-l folosim. „Incheierea colaborarii” suna mult mai bine! Dincolo de jocurile de cuvinte, concedierea este o realitate naturala a perioadei in care traim.

Concedierea nu numai ca are consecinte practice negative, dar si consecinte emotionale negative. in mod interesant, pana nu le adresezi eficient pe cele emotionale, sansele tale de a le adresa emotional pe cele practice sunt mult mai mici.

Motiv pentru care din perspectiva mea, procesul nu este 1) imi gasesc un job nou si 2) apoi ma simt mai bine, ci este 1) ma simt OK, 2) apoi imi gasesc un job nou si 3) apoi ma simt si mai bine. Vrei sa ai o atitudine constructiva dupa ce ai fost concediat. Nu una pozitiva, nu una negativa, ci una care te sustine pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Pornind de la aceasta premisa, iata 3 idei puternice pentru a avea atitudini constructive dupa ce ai fost concediat:

1. Tine „doliu”. Enervata si panicat adupa ce ti-ai pierdut jobul, nu te apuca direct sa iti cauti unul nou. Poate parea logic sa actionezi rapid, dar probabil ca esti foarte departe de starea emotionala potrivita pentru cautarea unui job. Din acest motiv, poti sa faci mai mult rau decat bine.

In schimb, ia-ti o perioada de „doliu”. Recomandarea mea este sa aiba oriunde intre 3 zile si 2 saptamani, in functie de impactul emotional al pierderii jobului. In aceasta perioada, obisnuieste cu ideea ca jobul anterior nu mai este si ca viitorul se afla in fata ta. Nu reprima durerea – este o parte naturala a procesului – pur si simplu las-o sa treaca prin tine si sa se scurga afara.

2. Detaseaza-te. Usor de zis, mai greu de facut. Cum faci asta? Cel mai puternic sfat pe care ti-l pot da este sa intelegi ca NU esti jobul tau. Traim intr-o societate care ne invata in mod eronat sa ne definim pe noi insine prin jobul nostru, masina noastra, hainele noastre etc. Desi poate sa para altfel dupa ce tocmai ai fost concediata, unde lucrezi si cu ce te ocupi nu te defineste ca persoana; este doar o parte din modul in care iti duci viata. Baga-ti gandul acesta foarte adanc in mine.

3. Nu da vina. In activitatea mea de consiliere in cariera (career coaching), stau de vorba cu multe persoane care au fost concediate. Aproape de fiecare data cand persoana imi spune acest lucru, imediat dupa afirmatia respectiva, urmeaza aruncatul vinei pe cineva sau ceva extern: „seful meu e incompetent si era intimidat profesional de mine”, „Altcineva a primit jobul meu pentru ca avea pile”, „Compania nu apreciaza abilitatile mele”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri