Pare imposibil la inceput, dar exista lucruri care le poti face pentru a gasi echilibrul intre familie si cariera. Iata cateva sugestii, bazate pe experientele altor persoane care s-au confruntat inaintea ta:
Descopera care sunt valorile tale si stabileste-ti prioritatile. Incearca sa vezi care este importanta lucrurilor din viata ta - munca, familia, prietenii, alte lucruri pe care le pretuiesti.
Iata un exercitiu care poate sa te ajute:
Scrie cat mai multe valori iti vin in minte, alege-le pe cele mai importante 10 din ele, in ordine descrescatoare. Apoi, cu partenerul sau prietenul tau incepe sa compari 10 cu 9, 9 cu 8, pana la 2 cu 1. Chiar daca poate parea aranjat dinainte, spune-i la fiecare comparatie: " pentru a ma dedica acestui lucru (__________), voi renunta la acesta (___________).
Fii atenta la ce simti ca poti sa renunti. Daca ai dubii, incearca sa vezi cum ar fi sa renunti la cealalta valoare.
Poti sa comentezi cu celalat alegerile, dar atuul acestui exercitiu este ca te ajuta sa iti faci alegerile intr-un mod rational si cerebral. Partenerul tau ar trebui sa fie atent la incercarile tale, dar sa nu comenteze sau sa se opuna alegerilor tale. Daca ai reusi sa il faci si pe celalalt sa faca exercitiul, e cu atat mai bine.
In mod normal, ordinea valorilor se schimba. Puteti face acest exercitiu in mod periodic, pentru ca prioritatile se schimba permanent.
Stabileste si adera la limitele firmei, in conformitate cu prioritatile pe care ti le-ai fixat. Acest lucru ar parea ca iti limiteaza munca, de vreme ce este unul din cele mai nelimitate angajamente. Dar asta poate sa insemne si trasarea de limite in jurul timpului petrecut muncind pentru altii, lucru care iti excludea propriile nevoi. Cei care se gandesc indeajuns de mult la ei pentru a-si trasa niste limite reusesc sa aiba cariere de succes, reducand la minimum izbucnirile, stresul si sentimentul de vina.
- Iata cateva moduri in care iti poti trasa limitele:
- Stabileste un numar de ore pe care esti dispus sa le petreci la serviciu si nu le depasi decat in situatii speciale si care necesita intr-adevar ore suplimentare.
- Dedica-te si altor activitati in timpul tau liber: inscrie-te intr-un club, o organizatie sau aranjeaza-ti intalniri fixe cu prietenii. Asa o sa iti fie greu sa le lasi la o parte.
- Acorda-ti timp sa fii cu familia, fa ce ai adus de munca acasa in timp ce ei au alte activitati, pentru ca timpul liber sa il petreceti impreuna.
- Invata sa spui NU muncii suplimentare si altor lucruri mai putin importante din viata ta.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate