Nu vă faceți griji dacă vă aflați în această situație. Redactarea unui CV ideal poate fi mult mai ușoară decât vă așteptați, chiar și atunci când circumstanțele v-au întrerupt angajarea. Țineți cont de următoarele sfaturi, cu contribuția experților de la CVmaker.ro.
Evidențiați noile abilități pe care le-ați dezvoltat în timpul pandemiei
Nu toată lumea și-a pierdut locul de muncă ca urmare a pandemiei. În plus, cei care și-au pierdut în cele din urmă slujbele s-ar putea să nu fi fost disponibilizați imediat.
Astfel, mulți muncitori care și-au păstrat slujbele, fie pe durata pandemiei, fie pentru cel puțin o parte a acesteia, au fost obligați să se adapteze noilor moduri de lucru.
În loc să se întâlnească personal cu echipele lor în fiecare săptămână, au trebuit să se adapteze la întâlnirile video. În loc să se coordoneze direct cu ceilalți membri ai echipei atunci când lucrau la proiecte, aceștia au trebuit discute prin e-mail și aplicații de mesagerie. În funcție de natura locurilor de muncă, mulți lucrători au trebuit să învețe rapid să folosească noi instrumente care să le permită să lucreze mai eficient de acasă.
Acestea sunt doar câteva exemple. Principalul punct de reținut este că este posibil să fi trebuit să dezvoltați noi abilități și expertize ca rezultat direct al pandemiei. Profitați de această ocazie pentru a le menționa.
Nu includeți lunile în CV
Acesta este un „truc” inofensiv pe care unii experți îl recomandă pentru a face ca un decalaj de ocupare să atragă mai puțină atenția într-un CV.
La listarea locurilor de muncă anterioare, nu trebuie să includeți lunile împreună cu anii când scrieți cât ați lucrat într-o funcție dată. De exemplu, în loc să scrieți „Asistent administrativ: ianuarie 2018 - ianuarie 2020”, puteți scrie pur și simplu „Asistent administrativ: 2018 - 2020”.
Acest lucru nu este necinstit. Este doar o strategie înrădăcinată în înțelegerea modului în care anumite detalii au sau nu un impact asupra ipotezelor subconștiente ale unui manager de angajare cu privire la un solicitant de post. Când excludeți lunile, decalajele dumneavoastră de angajare vor fi mai puțin vizibile și, prin urmare, sunt mai puțin susceptibile de a influența în mod nedrept un manager de angajare împotriva dumneavoastră.
Fiți cinstit
Deși strategia descrisă mai sus poate fi eficientă dacă decalajul dumneavoastră de angajare a fost relativ scurt, decalajele lungi de muncă pot fi mai greu de ascuns într-un CV.
Din fericire, nu trebuie să ascundeți aceste lacune. În schimb, s-ar putea să vă simțiți mai bine pur și simplu abordându-le sincer și temeinic. Explicați de ce ați fost șomeri în loc să sperați că un manager de angajare sau un potențial angajator va presupune că ați avut un motiv bun pentru a rămâne fără muncă pentru o perioadă lungă de timp.
Dacă este cazul, experții sugerează, de asemenea, să vă „rebrenduiți” șomajul, concentrându-vă pe pașii de carieră productivi pe care i-ați făcut în timpul cât nu ați lucrat. De exemplu, chiar dacă nu ați avut un loc de muncă pentru o perioadă, este posibil să fi petrecut o parte din acest timp citind cărți sau urmând cursuri online care v-au ajutat să vă dezvoltați talentele existente. Deși nu doriți să mințiți într-un CV, doriți să demonstrați că v-ați petrecut perioada cât nu ați fost angajat străduindu-vă să vă faceți un candidat mai valoros pentru un loc de muncă.
Poate cel mai important, amintiți-vă că mulți oameni au rămas fără muncă de câteva luni. Managerii de angajare știu acest lucru. Ei evaluează CV-urile în consecință. În prezent, perioadele de neangajare sunt mult mai puțin un semnal de alarmă decât ar fi de obicei.
Sursa foto: Photo by Sora Shimazaki from Pexels
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară