Ai un sef care se trezeste si azi, si maine, si poimane si in fiecare zi cu fata la cersaf? Te trezesti in fiecare dimineata gandindu-te ca nu esti niciun pic compatibila cu mediul profesional in care trebuie sa lucrezi? Ti s-a intamplat sa fii criticata si privita piezis indiferent de cat de bine ti-ai indeplini activitatile trecute in fisa postului? Ti s-a intamplat ca un coleg de al tau sa faca tot timpul glume nesarate pe seama ta, iar tu sa fii nevoita sa i le suporti? Ti s-a intamplat sa ai insomnii, inima sa-ti bata mai repede si sa te gandesti cu groaza la o noua zi de munca in care trebuie sa rezisti tensiunilor de la birou? Atunci inseamna ca esti si tu o victima a mobbingului, a hartuirii psihologice la locul de munca.
Ai putea spune ca intimidarea psihologica sau mobbingul este un lucru care se poate intampla doar in copilarie, cand, din cauza lipsei de experienta, a varstei, a incapacitatii de a te putea apara puteai deveni cu usurinta obiectul glumelor, batjocorilor sau al micilor rautati de la scoala. Un copil este cel mai expus suferintei cauzate de jigniri, abuzuri psihologice, insa nici adultii nu sunt taiati de pe lista neagra a sicanarilor si a denigrarilor la locul de munca.
Totul incepe cu o privire piezisa si un gest ostil, cu un comentariu dusmanos, cu niste glume rautacioase spuse neintentionat si inconstient poate, cu un spate intors, cu un exces de indrazneala, cu un dat din umeri ca gest al indiferentei sau al dispretului. Poate ca exista sau a existat si un conflict care le-a generat. Ulterior, se continua cu aceleasi priviri piezise si ostile, cu aceleasi comentarii, cu aceleasi glume rautacioasa, cu pretentii nejustificate, critici, amenintari, cu alte denigrari si barfe... de data aceasta chiar mai accentuate. Uneori, opresorii abordeaza si “tactica silentioasa”, adica aleg sa te ignore, sa nu te bage in seama, sa iti refuze anumite activitati profesionale in mod intentionat, sa te faca sa te simti precum un nimic. Tu nu contezi. Tu nu ai un cuvant de spus.
Mobbingul este un fenomen mai putin cunoscut in Romania sau nu cunoscut sub aceasta forma, insa unul destul de real si ingrijorator, statisticile aratand ca in Uniunea Europeana peste 12 milioane de angajati sunt afectatati de acest fenomen, femeile intr-un procent mai mare decat barbatii, introvertitii mai mult decat extravertitii. Termenul de mobbing a fost lansat de Heinz Leymann desemnand acele actiuni venind din partea colegilor sau a sefilor prin care o persoana, in mod constant (putem vorbi de hartuire psihologica in contextul in care aceasta dureaza de peste 6 luni in viziunea lui Leymann) este discreditata profesional, intimidata psihologic, agresata psihic, jignita, luata in deradere, batjocorita, izolata, “persecutata” in cazurile mai usoare, “terorizata psihologic” in cazurile mai grave.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară