Relatiile, indiferent de natura lor, se construiesc pe baza emotiillor, iar emotiile negative, daca ating un nivel foarte inalt, pot dauna grav sanatatii relatiilor de la locul de munca si chiar la propriu vorbind caci din punct de vedere fiziologic stresul constant la locul de munca poate atrage dupa sine anumite boli sau simptome precum ulcerul, hepatita, dureri de cap, ameteli, etc. Pe plan profesional, mobbingul iti poate afecta puterea de munca si capacitatea de a atinge performante sau de a dezvolta relatii la locul de munca, iti poate zdruncina puternic increderea in tine, pofta de viata sau entuziasmul sau poate duce la pierderea interesului fata de munca.
Pe plan psihologic si fizic, consecintele mobbingului sunt inca si mai ingrijoratoare. Te poti trezi cu o frumusete de depresie, insomnii din care nu mai poti scapa sau chiar adoptand un comportament obsesiv, poti dezvolta sentimente de anxietate, teama sau chiar traversa atacuri de panica serioase, poti manifesta tendinta de a te retrage din viata ta sociala sau cea de familie, cautand alinarea in anumite dependente precum cea de alcool sau droguri. Mobbingul iti poate afecta si relatiile cu oamenii dragi din viata ta sau chiar viata sociala, avand tendinta de a te detasa de acestia sau chiar a te izola de ei.
Nu accepta jocul psihologic al intimidarii si nu raspunde frustrarilor prin frustrari, dar nici nu te complace in ipostaza de acceptare si resemnare, sperand ca lucrurile se vor rezolva de la sine. In cazurile cele mai fericite, da, conflictele si hartuirea emotionala se dizolva in timp, insa in cazurile cele mai multe -nu. Nu putem lucra izolati, de cele mai multe ori lucram in colectivitati si grupuri sociale, insa fiecare angajat are dreptul la demnitate, la o desfasurare a activitatilor profesionale intr-un mediu neostil care sa nu incurajeze jignirile, amenintarile, denigrarile, zvonurile sau barfele.
Nu-ti pierde speranta, nu abuza emotional fata de tine insati, nu te lasa pe mana sentimentelor negative proprii. Atitudinea cea mai potrivita pe care o poti aborda in cazul in care esti o victima a fenomenului de mobbing este pastrarea cumpatului, comunicarea cu acei colegi cu care te simti compatibila, impartasirea problemei tale cu o persoana apropiata in al carei sfat ai mare incredere, solicitarea unei sugestii sau a unei solutii persoanelor avizate de la Departamentul de HR, superiorului sau, in ultima instanta, chiar autoritatilor. Ultimul remediu antimobbing la care ai putea apela este demisia, insa acesta ar trebui sa fie solutia extrema, mai ales daca iubesti ceea ce faci.
Foto principala: Hepta.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri