Dar ea nu este doar “cea mai buna femeie inventator” a anului, este poate si cel mai apreciat roman al momentului, pentru ca stirea trofeului castigat la Geneva a generat adevarate ovatii si sentimente reale de mandrie nationala.
Dispozitivul inventat de cercetatoare impreuna cu sotul ei Jacobus Frederick van Staden, este un senzor care poate determina existenta cancerului in corpul uman, in mai putin de 6 minute si inainte ca boala sa fie declansata in corp.
Acesta este motivul pentru care am vrut neaparat sa o cunoastem pe Raluca-Ioana van Staden, cea mai in masura sa ne vorbeasca despre inventia care ar putea fi revolutionara in lumea tratarii cancerului, mai ales ca, depistata precoce, boala are mari sanse de vindecare.
Am intalnit-o pe cercetatoare dupa un periplu pe coridoarele intunecoase ale Institutului de Chimie si Fizica. “In spatele usilor inchise, cercetatorii fac probabil descoperiri care de cele mai multe ori raman in anonimat”, am gandit atunci. Raluca van Staden ne-a intampinat cu un zambet larg si pozitiv. Este de altfel, una dintre cele mai calde persoane pe care le-am intalnit. Cu foarte multa rabdare a explicat detaliile proiectului castigator la Geneva, dar, zambind timid, a vorbit si despre pasiunea ei de… pianista.“Arta de a canta se imbina perfect cu arta analizelor chimice”, imi spune doamna Van Staden, cuvintele ei parand sa confirme idealul lui Herman Hesse, din “Jocul margelelor de sticla”, unde stiinta este totuna cu muzica.
Cu aceeasi pasiune, Raluca-Ioana van Staden a vorbit despre munca de cercetare atat de solicitanta, dar in aceeasi masura atat de frumoasa. Este genul de om care poate insufla patima in randul tinerilor pentru chimie, un domeniu fascinant, fara de care nu se poate face nimic in lumea asta si care mai ales, isi aduce aportul pentru evolutia medicinei.
Cercetatoarea spera ca dispozitivul premiat la Geneva, aflat acum in stare de laborator, sa fie in final foarte ieftin si in acelasi timp “sa poata fi folosit de catre oricine la orice ora din zi si din noapte”.
Senzorul va fi produs din punct de vedere tehnologic, impreuna cu MB Telecom, o companie romaneasca, de asemenea foarte apreciata pe plan international si castigatoare a unui trofeu la Salonul de Inventii de la Geneva, anul trecut. Asistam deci, la nasterea unui produs revolutionar pentru lupta cu cancerul, pur romanesc.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri