Raluca-Ioana van Staden a participat in ultimii trei ani la 6 proiecte nationale de cercetare si a coordonat proiecte de cercetare in Africa de Sud, la Universitatea din Pretoria.
Doamna van Staden a obtinut in cadrul Facultatii de Chimie, din cadrul Universitatii din Bucuresti, diplomele de licenta si de doctorat, dar a urmat si cursurile unei a doua facultati, studiind Pian si Pedagogie muzicala in cadrul Universitatii Nationale de Muzica, urmate de un master in Compozitie, dupa cum noteaza 9am.ro.
In prezent lucreaza la PATLAB, prescurtarea pentru Laboratorul de Tehnologie Analitica de Proces, filiala din Bucuresti a Institutului de Electrochimie si Materie Condensata Timisoara, o parte a activitatii sale desfasurandu-se in prezenta studentilor. Anul trecut a fost si castigatoarea unui premiu pentru cercetare, la Gala Premiilor in Educatie organizata de catre Fundatia Dinu Patriciu.Iulia Sima: Puteti sa imi explicati in ce consta mai exact, descoperirea dumneavoastra, acest dispozitiv pentru detectarea cancerului in organism, premiat la Geneva?
Raluca-Ioana van Staden: Este vorba despre un senzor. Aceasta este denumirea corecta. Este un senzor pentru determinarea cancerului inainte ca boala sa se manifeste in corp. El determina biomarkerul care este asociat cu un anumit tip de cancer si care se gaseste in sange, atunci cand exista o forma de cancer in corp. Poate descoperi cancerul la ovare, la sani, pe cel gastro-intestinal si de prostata.
IS: De la ce a pornit ideea realizarii unui astfel de dispozitiv?
RIvS: Ideea realizarii acestui produs mi-a venit la Universitatea din Pretoria, acolo unde era nevoie de un dispozitiv special care sa depisteze boala foarte repede si sa fie accesibil si in zonele rurale. Dupa 12 ani de cercetare, din fericire, finalizarea proiectului s-a facut aici in Romania.
IS: Finantarea cercetarii a fost facuta de catre autoritatile romane?
RIvS: Senzorul premiat este produsul unui proiect de cercetare castigat prin competitia organizata de catre Centrul National pentru Management de Programe in cadrul Programului “PN II, parteneriate”.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară