Atunci cand exista o economie puternica, cei care sunt in cautarea unui job nu numai ca negociaza cu angajatorii, dar cred ca nu ar fi inteligent sa nu o faca.
cand exista o economie puternica, cei care sunt in cautarea unui job nu numai ca negociaza cu angajatorii, dar cred ca nu ar fi inteligent sa nu o faca. Atunci cand economia este subreda, multi candidati cred, in mod eronat, ca trebuie sa accepte ceea ce le este oferit sau risca sa piarda oferta. Totusi, independent de climatul economic, ceea ce conteaza este CUM negociezi. Chiar daca s-ar putea sa nu obtii tot ce vrei, nu vei pierde o oferta din cauza cerintelor tale. Totusi ofertele sunt foarte des retrase din cauza modului in care sunt cerute unele avantaje. Chiar daca piata muncii este sau nu buna, exista intotdeauna oportunitati de a negocia un pachet salarial mai bun doar daca stii cum sa faci acest lucru. Exista 11 reguli generale care te vor ajuta sa negociezi cea mai buna varianta in orice fel de climat economic, atunci cand iti schimbi jobul:
1. FII PREGATIT! Trebuie sa ai cat mai multe informatii despre piata de munca si despre viitorul angajator. Aceasta regula este cea mai importanta. Exista foarte multe informatii pe Internet, la biblioteca sau in cadrul asociatiilor profesionale- apeleaza la ele. Timpul pe care il petreci invatand cum sa negociezi si pregatindu-te pentru negociere poate reprezenta cea mai buna investitie pe care o vei face.
2. REALIZEAZA CA MODUL DE NEGOCIERE ESTE IMPORTANT! Atunci cand negocierile se finalizeaza, va trebui sa lucrezi cu persoana cu care ai negociat. Mai mult, succesul tau viitor poate depinde de acea persoana. Asa ca, in timp ce negociezi cea mai buna varianta, ai grija ca acest lucru sa nu-ti afecteze imaginea.
3. INTELEGE NEVOILE TALE SI ALE ANGAJATORULUI! Pentru a avea succes in acest tip de negociere trebuie sa-ti examinezi prioritatile. Ce iti doresti de fapt . Intelegerea nevoilor tale te va ajuta sa-ti alegi tipul de companie in care vrei sa lucrezi.
4. INTELEGE PARTICULARITATILE FIECAREI NEGOCIERI! Cateodata calitatile tale pot fi la mare cautare. Altadata, poti fi doar unul din multi candidati selectati de compania respectiva pentru interviu. Trebuie sa intelegi exact importanta situatiei si ceea ce se doreste de la tine. Astfel vei sti cand este momentul sa ceri anumite avantaje, pentru ca acesta este un lucru extrem de important.
5. NU MINTI NICIODATA, DAR FOLOSESTE ADEVARUL CA UN AVANTAJ! Nu numai ca nu este bine sa minti, dar este si ineficient in negocieri. Daca minti intr-o negociere, mai devreme sau mai tarziu, s-ar putea sa fii prins. Si daca se intampla asa, chiar daca nu pierzi oferta, va fi in dezavantajul tau, iar credibilitatea ta va avea mereu de suferit. Pe de alta parte, nici candoarea totala nu va fi rasplatita. Nu este neaparat nevoie sa spui tot ce stii sa faci- trebuie doar sa hotarasti ce vrei sa spui si sa pui totul intr-o lumina cat mai pozitiva.
6. FII CAT MAI CORECT! Corectitudinea este cea mai puternica arma. Trebuie sa justifici fiecare cerere in raport cu acest element deosebit de important. De exemplu, daca angajatii companiei respective au parte de tichete de masa, este corect sa primesti si tu. Intelegerea importantei pe care o joaca elementul corectitudine in arta negocierii poate face diferenta intre succes si esec.
7. FOLOSESTE INCERTITUDINEA IN AVANTAJUL TAU! Inainte de a face vreo oferta, o companie testeaza de obicei care ar fi limita care te-ar face sa accepti jobul. Cu aceasta informatie, potentialul angajator va sti care este pachetul minim pe care il poate oferi. Daca divulgi prea multe informatii, este posibil sa obtii mai putin decat ai fi putut primi.Nu divulga salariul tau curent sau avantajele care te-ar face sa renunti la jobul actual.Daca nu stie aceste lucruri, angajatorul va veni cu cea mai buna oferta. Atunci cand ai de-a face cu agentii de recrutare s-ar putea sa trebuiasca sa divulgi salariul. Si in acest caz, trebuie sa prezinti situatia in cel mai avantajos mod cu putinta.
8. FII CREATIV! Ia in considerare valoarea intregului pachet salarial. Daca esti creativ si stii ce sa propui, poti obtine ceea ce vrei intr-un mod care sa fie acceptabil pentru companie. Trebuie sa gasesti de asemenea modalitati de a trata prin care sa-ti retragi unele cerinte care ar putea fi problematice pentru companie, in schimbul altora pentru care compania dispune de mai multa flexibilitate.
9. CONCENTREAZA-TE PE SCOPURI, NU PE A CASTIGA! De multe ori, in negocieri, a castiga devine mult mai important decat a-ti indeplini scopurile. Este important sa nu-l faci pe viitorul tau sef sa simta ca a pierdut. Nu ai castigat mare lucru daca il indepartezi in timpul negocierilor.
10. REALIZEAZA CAND TREBUIE SA RENUNTI LA TOCMEALA! Un mod sigur prin care poti pierde tot este lacomia. Exista un moment in fiecare negociere cand obtii tot ce ai fi putut obtine in situatia respectiva. Daca esti perceput ca lacom si nerezonabil nu ai prea multe sanse de reusita. Si chiar daca vei fi angajat, acest lucru iti va dauna in viitor. Urmeaza poate cea mai importanta regula!
11. NU UITA CA ANGAJAREA PRESUPUNE O RELATIE PERMANENTA! Negocierile de salariu sunt doar inceputul carierei tale intr-o anumita companie. Daca obtii prea putin vei fi dezavantajat cat timp vei lucra acolo. Daca insisti prea mult iti vei strica aceasta relatie inca de la inceput. Intelegerea acestor principii te vor ajuta sa negociezi in mod eficient termenii noului tau job. Dupa angajare, fa-ti datoria in mod corect si cauta in permanenta noi provocari. Daca iti vor fi atribuite noi responsanilitati si iti vei dezvolta calitatile, vor exista noi situatii in care vei putea negocia noi avantaje. Sursa:
ejobs.ro
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri