1 Iulie 2024 publicat în Cariera 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Să fii femeie antreprenor poate fi copleșitor, în special atunci când există o presiune constantă de a menține un echilibru sănătos între viața profesională și familie. Cu toate acestea, în Europa, 29% dintre antreprenori sunt femei, conform European Commission.

Dacă te numeri și tu printre ele sau îți dorești să îți dezvolți propria afacere în viitorul apropiat, descoperă ce trebuie să faci pentru a deveni o femeie de afaceri de succes.

1. Alege sursele de finanțare potrivite pentru businessul tău

Atunci când ești la început de drum și te concentrezi pe dezvoltarea accelerată a businessului tău, există două aspecte importante la care să fii atentă: construirea unui plan de business și alegerea surselor de finanțare potrivite care să-l susțină.

Să începem cu planul de business. Unul realizat corespunzător ar trebui să includă:

  • analiza pieței;
  • strategia de marketing;
  • proiecțiile financiare;
  • planurile operaționale.

De exemplu, dacă ești proprietara unei cafenele și îți dorești să îți deschizi un sediu mai mare, planul tău de business ar trebui să includă detalii despre locul vizat, analiza concurenței, profilul clienților țintă, strategia de prețuri și modalitățile de promovare.

Trecând la buget, pentru a-l consolida, poți să pornești de la cheltuielile pe care le-ai avut în ultimele 6 luni cu spațiul actual. Mai departe, bugetul pentru noua cafenea ar trebui să acopere cheltuieli precum chiria aferentă spațiului vizat, echipamentele, salariile personalului și costurile de aprovizionare.

Dacă ai reușit să identifici suma totală de care ai nevoie și ai cel puțin 12 luni de activitate până în prezent, poți să obții finanțarea necesară de la o instituție financiară nebancară (IFN).

  • Ai posibilitatea de a opta pentru un credit pe firma cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni de până la 1.000.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
  • Dacă dispui deja de mare parte din capital și ai nevoie doar de diferență, până în 100.000 RON, îi poți obține 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc aceasta sumă, vei beneficia de sprijin din partea unui consultant.
  • Ca documentație, pentru împrumuturile de până în 35.000 RON ai nevoie doar de extrasul de cont, în timp ce pentru credite mai mari, vei avea nevoie și de ultima balanță disponibilă.

2. Depășește-ți temerile și fii tu

Ca să identifici mai ușor direcția pe care îți dorești să o urmezi, începe prin a identifica femei de afaceri admirabile, pe care să le consideri modele de urmat.

Sophia Amoruso, de exemplu, și-a început cariera cu un mic magazin de haine vintage pe eBay și a ajuns să conducă în prezent un brand de modă global. Să nu uităm nici de J.K. Rowling, scriitoarea seriei Harry Potter, care a creat un imperiu global pornind de la un mic roman pentru copii. Așadar, acestea sunt exemple concrete că se poate.

Totuși, ia astfel de exemple ca punct de pornire în construirea propriei tale personalități. Învață de la ele, dar aplică cele învățate în moduri relevante pentru tine și afacerea ta. Ca să faci asta, ține cont și de pasiunile tale, de obiectivele setate pentru businessul tău și de viziunea pe care o ai, și devino tu însăți o femeie de afaceri de admirat.

3. Fă investiții smart pentru un business al viitorului

Pornind de la viziunea pe care o ai pentru afacerea ta, ca să ajungi să o dezvolți, ai nevoie de investiții. Și, ca să știi ce investiții să faci și când, este important înainte de toate să înțelegi nevoile clienților tăi.

De exemplu, pornind de la situația ipotetică de mai sus, dacă deții o cafenea, ai putea observa că majoritatea clienților tăi preferă băuturile artizanale sau opțiunile vegane. În acest sens, ai putea să investești în ingrediente de calitate și colaborări cu producători locali artizanali pentru a diversifica oferta.

Dacă, în schimb, te gândești să dezvolți un salon de înfrumusețare, ai putea să-ți dezvolți portofoliul prin includerea unor tratamente și proceduri de îngrijite apreciate la nivel internațional, dar care încă nu sunt populare la noi în țară. În această situație, vei avea nevoie de achiziția unor echipamente moderne care să ofere rezultatele dorite clientelor tale.

4. Construiește constant o echipă solidă și atrage tinerele talente

Indiferent de domeniul de business în care dorești să excelezi sau de etapa în care se află afacerea ta, ca planurile tale să ajungă în punctul dorit, ai nevoie de o echipă solidă în spate.

Aici trebuie să ții cont că nu este suficient doar să atragi talente, ci și să le menții angajate în viziunea companiei. Și, ca să poți face asta, este important să-ți ajustezi strategia de recrutare în funcție de preferințele angajaților. De exemplu, ca să atragi și să menții în companie angajați din Generația Z, oferă-le flexibilitate și echilibru între viața personală și cea profesională, acces la tehnologie modernă și o cultură organizațională pozitivă.

Dacă vorbim despre Millennials, concentrează-te prin a le oferi oportunități de dezvoltare în cadrul companiei, zile de concediu suplimentare și un mod de lucru flexibil.

5. Creează un mediu de lucru pozitiv

Indiferent de categoria de angajați pe care dorești să o atragi în companie, pe lângă beneficiile extrasalariale potrivite, asigură-te că oferi și un mediu de lucru pozitiv, bazat pe conceptul de people centricity. Acesta din urmă se referă la a considera angajații indivizi cu nevoi, aspirații și potențial, în loc să-i vezi doar ca pe niște resurse pentru a realiza obiectivele companiei.

Ca să faci asta, pe lângă construirea unui mediu fizic modern, cu zone de relaxare, încurajează schimbul de idei între departamente, organizează activități de teambuilding și recunoaște și sărbătorește contribuțiile fiecărui angajat în parte.

În concluzie, să fii o femeie de afaceri de succes este un proces continuu care presupune depășirea limitelor proprii și luarea unor decizii înțelepte în ceea ce privește investițiile în afacerea ta. Pornește de la informațiile din acest articol și creează-ți propria personalitate de antreprenor!

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri