Progresul tehnologic și tool-urile de ultimă oră au cucerit toate domeniile de activitate, inclusiv procesele de recrutare. De asemenea, nu putem să nu recunoaștem că și pandemia a avut rolul ei bine definit în digitalizare și a favorizat desfășurarea unor procese exclusiv online.

Dacă în trecut aplicarea pentru un nou loc de muncă presupunea prezența la sediul companiei și înmânarea CV-ului în format fizic, de când Internetul a ajuns în casele tuturor, această etapă se produce într-un mod mult mai eficient. Acum suntem doar la un click distanță de compania și rolul mult visate. În același timp, și pentru angajatori descoperirea și atragerea de noi talente sunt procese mult mai facile în prezent.

Un subiect de actualitate care a stârnit curiozitatea tot mai multor tineri se concentrează pe ce înseamnă un micro CV și cum poate ajuta el în procesul de recrutare. Cu siguranță candidații din ziua de azi se pot diferenția mult mai ușor printr-un astfel de document, iar recrutorii au deja ochiul format în alegerea celor mai potriviți aplicanți. În rândurile următoare vom aborda pe larg acest subiect, oferind o descriere și exemple concrete.

Ce înseamnă micro CV: definiție și exemple

Așa cum ne sugerează și numele, un micro CV reprezintă o alternativă mult mai scurtă a CV-ului clasic. Acest tip de CV este foarte practic mai ales pentru joburile studențești sau sezoniere, cum sunt cele din industria HoReCa sau din domeniul construcțiilor, dar și pentru poziții foarte precise (asistent manager, lucrător comercial, ofițer bancar, suport relații clienți). Astfel, prin micro CV-uri, în timp ce angajatorii reușesc să strângă o bază semnificativă de candidați, aceștia din urmă își găsesc de lucru mult mai repede decât în mod obișnuit.

Informațiile cuprinse într-un micro CV nu se diferențiază foarte mult față de un CV comun. Însă, spațiul destinat completării fiecărei rubrici este redus semnificativ. În mai puțin de o pagină vei avea de completat următoarele detalii personale și profesionale:

  • informații personale (nume, prenume, număr de telefon, domiciliul / rezidența, adresă de e-mail);
  • ultima formă de învățământ absolvită;
  • norma de lucru dorită (full-time / part-time);
  • ultimul loc de muncă relevant în domeniul în care îți dorești să activezi;
  • competențe și aptitudini;
  • poziția pentru care optezi din cele deschise de firma la care aplici (ex: casier, manipulant marfă, manager magazin).

În majoritatea cazurilor, șabloanele de micro CV-uri sunt predefinite. Uneori, ele sunt printate direct de oamenii din departamentele de Resurse Umane și oferite în cadrul unor prezentări ale companiilor (ex: în cadrul unor evenimente cum sunt târgurile studențești, „Bursa locurilor de muncă”). Alteori, ele pot fi accesate din secțiunea „Cariere” a site-ului oficial al companiei sau de pe diverse portaluri de recrutare, descărcate de fiecare aplicant în parte și, ulterior, completate și reîncărcate în spațiile special destinate.

Care sunt avantajele unui micro CV?

  • Are un format standard. Un micro CV cuprinde mai puține informații, ceea ce înseamnă că este mai ușor de urmărit de recrutori.
  • Redactarea lui implică un minim de efort. La fel cum este ușor de parcurs de către angajatori, la fel de simplu este și de redactat de către aplicanți.
  • Este rapid și eficient indiferent de locul și momentul completării. Având o structură simplă și bine definită, poate fi completat cu ușurință atât în format fizic, dar și digital.
  • Procesul de recrutare este unul fluid. Folosind o singură modalitate de colectare a aplicațiilor, angajatorului îi va fi mult mai ușor să realizeze selecția candidaților.
  • Afli mai ușor dacă ești un candidat potrivit. Pe măsură ce completezi un micro CV, îți vei da seama singur dacă te pliezi pe postul respectiv, mai ales prin enumerarea competențelor. Nu în cele din urmă, recrutorii te vor contacta în scurt timp dacă văd în tine mai mult decât un potențial candidat, chiar un viitor coleg.

Oricât de vastă sau de amplă este experiența ta profesională, este bine să te perfecționezi constant inclusiv atunci când te „promovezi” pentru un nou job. Folosind exemple de CV poți da cu ușurință o nouă înfățișare aplicației tale și să rămâi în același timp la curent cu acele formate care sunt la mare căutare în departamentele de recrutare.

Prin urmare, dacă te-ai lămurit ce înseamnă micro CV, nu îți rămâne decât să pornești la „vănătoare” în căutarea jobului dorit și îmbrățișezi pe deplin acest proces. Nu uita că orice feedback negativ te ajută să te pregătești mai bine pentru interacțiunile viitoare cu alți angajatori. Mai mult, prin participarea la cât mai multe interviuri, vei fi mereu up-to-date cu cerințele actuale și așteptările managerilor din domeniul tău de interes.

Dacă lucrezi în domeniul IT și vrei să îți dezvolți noi skill-uri, iată care sunt cele mai căutate abilități tehnice ale anului 2024 cu care vei atrage, în mod cert, atenția angajatorilor din acest sector: Microsoft Azure, Data Analysis, AWS (Amazon Web Services), Jira sau Cybersecurity.

Acum că te-ai familiarizat cu ce înseamnă un micro CV, îți dorim mult succes în redactarea lui, precum și în scrierea de cod!

Sursa foto: https://cvapp.ro/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri