Cei mai multi dintre noi nu au fost invatati sa ia decizii intelepte la serviciu sau in viata personala.
Cei mai multi dintre noi nu au fost invatati sa ia decizii intelepte la serviciu sau in viata personala. Poti beneficia de folosirea unui sistem ce combina gandirea logica cu intuitia? Puneti aceste intrebari adaptate din cartea Dr. Spencer Johnson: DA sau NU.
1. Ce imi trebuie cu adevarat din aceasta decizie? Fa diferenta intre o cerinta care este o DORINTA si o NEVOIE care este o necesitate. Poti sa vrei o casa de lux dar in acelasi timp poti avea nevoie de un refugiu linistit. Poti sa vrei sa cumperi o varietate de pantofi ieftini, dar poti avea nevoie de o pereche de Ferragamos de buna calitate pentru a-ti salva picioarele de la durere. Oamenii de succes isi vad necesitatile adevarate intrunite. Cand incercam sa dobandim ceea ce credem ca vrem, ne simtim noi chiar dupa ce am dobandit acel lucru. Asigura-te ca te concentrezi clar pe ceea ce iti va intruni necesitatile si evita sa fii distras de orice altceva.
2. Care imi sunt optiunile? Punandu-ti aceasta intrebare te vei situa intr-o stare plina de posibilitati pentru a-ti permite gasirea solutiilor eficiente. Fii deschis gandurilor noi in constiinta ta. Daca te auzi spunand: nu am optiuni…, recunoaste ca pur si simplu nu iti poti da seama de ele acum. Informeaza-te cu privire la optiunile pe care le ai strangand informatii, vorbind cu altii de lucrul cu un antrenor. Un exemplu bun al importantei strangerii informatiilor inainte de a lua o decizie esta clasica povestire despre Henry Ford. A luat cina cu trei manageri regionali si apoi a decis care sa fie managerul national. Cand candidatul castigator l-a intrebat mai tarziu pe Ford de ce fusese ales, el i-a raspuns: toti ati avut succes in vanzari, dar tu ai fost singurul care a gustat mancarea inainte sa ii pui sare. Imi plac persoanele care se informeaza inainte de luarea unei decizii. Ce oportunitati ai ratat pentru ca nu ai strans mai intai informatiile necesare inainte de a lua o decizie?
3. Ia fiecare optiune si pune-ti intrebarea: Si apoi ce se va intampla? Foloseste-ti mintea logica pentru a diminua numarul optiunilor la doua sau trei. Apoi foloseste-ti imaginatia pentru a te concentra in detaliu la ce s-ar putea intampla daca ai proceda dupa aceasta optiune. Apoi gandeste-te la viitor intrebandu-te: si apoi ce?... macar de doua ori.
4. M-am gandit destul? Acorda-ti ceva timp pentru a fii constient de ce s-ar putea intampla in cel mai bun/ rau caz si ce ai face in fiecare dintre cazuri. Cum ar fii pentru tine? Rezultatul chiar al unei decizii are efectul de domino asupra ta si a celorlalti. Vietile noastre sunt conturate de deciziile de zi cu zi.
5. Ce spune decizia mea despre credintele mele? Se spune ca suntem ceea ce credem. Credintele cele mai importante formeaza imaginea personalitatii tale—identitatea ta. Ele definesc parerea ta despre tine si iti influenteaza deciziile prin subconstient. Credintele sunt in mare alegeri pe care le-am facut de mult si le-am uitat. Deciziile tale iti oglindesc gandurile si sentimentele personale; ele arata (tie si celorlalti) cum te vezi pe tine si lumea. Uitandu-te la tiparul deciziilor din trecut, iti poti identifica credintele limitate care stau in calea luarii unor decizii intelepte. Daca nu esti capabil sa iti vezi adevarul propriu, intraba-i pe cei din jur ce vad sau ia-ti un antrenor pentru a te ajuta.
6. Cum se incadreaza aceasta decizie in scopul sau misiunea mea personala? Daca ai declarat ca iti vei trai viata pe baza integritatii, de exemplu, pune-ti intebarea: aceasta decizie pe care o voi lua se adauga la "contul" meu de integritate? Verifica congruenta dintre ceea crezi si ce faci cu adevarat. A stii clar cine esti si ce valori sustii te va ajuta sa iei decizii mai bune.
7. Am incredere in intuitia mea? Intuitia este ghidul tau personal care te ajuta sa descoperi ce este bine pentru tine. Pentru a o accesa, determina ce parere ai despre decizia ta. Pentru cei mai multi oameni cea mai buna modalitate sa faca asta este sa stea tacuti, sa inchida ochii si sa patrunda inauntrul lor. Fii deschis intelepciunii corpului tau. Esti calm sau ingrijorat? Daca te simti stresat sau confuz ca rezultat al concentrarii asupra acestei decizii, intelepciunea ta interiora iti spune ca probabil lucrul acela nu este bun pentru tine. Pe de alta parte, daca te simti linistit sau inspirit, aceasta este validarea pentru a continua. Gandeste-te la un momenbt in care ai luat o decizie de success si aminteste-ti cum te-ai simtit. Lasa-ti intuitia sa iti fie profesor.
8. Imi pun egoul deoparte si ascult? Accesandu-ti intuitia, ai aflat ce gandesti inauntrul tau; acum pentru continuarea ghidarii, in special pentru decizii critice, trebuie sa treci de tine pentru a te asigura ca egoul tau nu intervine. Acest pas este unul foarte privat si personal si trebuie sa te hotarasti de unul singur cum este mai bines a faci asta. Unii oameni se roaga, mediteaza sau apeleaza la comuniunea cu natura.
9. Chiar astept un rezultat pozitiv? Adesea ne sabotam neintentionat propriul succes. Facem asta cu intentia pozitiva de a ne proteja de frica, suferinta sau dezamagirea din cauza unei nereusite. Stim acum ca gandurile noastre dominante sunt influentate de evenimente experimentate si ca este mai bine sa ne comportam CA SI CUM rezultatul dorit este asigurat. Cuvantul cheie aici este a astepta nu a vrea. Ai putea dori sa castigi la loterie, dar s-ar putea sa nu te astepti sa fii un castigator de mai multe milioane.
10. Ce as face daca as merita mai mult? Unii isi subestimeaza eforturile din cauza unei credinte ca nu merita mai mult. Pentru a vedea daca asta este adevarat si pentru tine, uita-te la viata ta. Observi ca te opresti la un anumit nivel de succes? Detii un termostat intern care te face sa racesti de fiecare data cand iti depasesti zona de comfort? Multi dintre noi rezista ideii ca nu ne permitem sa avem mai mult decat credem noi ca meritam. Daca crezi in decizia ta, actioneaza in concordanta! Sursa:
ejobs.ro
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară