Ce spune noul Cod al muncii despre orele suplimentare.
A fost odata ca niciodata un nou Cod al muncii, ale carui inceputuri nu se pierd in negura vremurilor. El a fost adoptat pe 1 ianuarie 2007 si este in conformitate cu normele europene.
Cele mai interesante clauze ale sale sunt cele referitoare la timpul de lucru si orele suplimentare. Astfel, saptamana de lucru cumuleaza 40 de ore in folosul angajatorului. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate fi mai mare de 48 de ore, aici fiind incluse atat orele de program, cat si orele suplimentare. Un calcul simplu ne arata ca nu putem lucra mai mult de 10 ore pe zi. Sigur ca da... Daca ai fost nevoita sa lucrezi suplimentar, atunci vei fi platita pentru efortul suplimentar cu minimum 75% din salariu de baza sau vei primi ore libere in urmatoarele 30 de zile. Mai mult, daca lucrezi si in weekend sau de sarbatori, atunci aceste ore trebuie platite dublu. Daca lucrezi cel putin 3 ore in intervalul 22:00-6:00 sau mai mult de 30% din programul tau de munca se desfasoara in respectivul interval, atunci se considera ca esti salariat de noapte si ai dreptul la un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala sau de un spor de minim 15% din salariu. Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa!
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate