IN ACEST ARTICOL:

Într-o lume în care sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă, afacerile verzi nu mai sunt doar un trend, ci și o necesitate. Iar acest lucru este înțeles de către tot mai mulți antreprenori.

Conform unui studiu efectuat de Deloitte, 85% dintre cei participanți la studiu au început deja să crească numărul de investiții verzi, în timp ce 50% utilizează soluții digitale pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor climatice.

În Europa, unul dintre cele mai mari obiective climatice stabilite de Legea Europeană a Climei este ca, până în 2050, să devină neutră din punct de vedere climatic. Așadar, dacă ești la început de drum ca antreprenoare, investind într-o afacere ecologică nu doar că vei contribui la protecția mediului, dar vei obține și un avantaj competitiv pe o piață în plină dezvoltare. Descoperă în continuare câteva idei de business care să te inspire să acționezi.

1. Agricultura sustenabilă: o investiție în viitorul planetei

Agricultura sustenabilă pune accent pe metode ecologice care protejează solul, apa și biodiversitatea, reducând impactul negativ asupra mediului. Iar printre cele mai promițătoare abordări ale acesteia se numără, de exemplu, permacultura – un sistem agricol care imită ecosistemele naturale pentru a crea un mediu autosustenabil.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să fii o femeie de afaceri de succes: 5 aspecte-cheie de care să ții cont, când ești la început de drum Secretele oamenilor de succes: 5 obiceiuri zilnice care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele 60 de echipe din 20 de județe se confruntă în marea finală a celei mai ample competiții de planuri de afaceri din România

Iată, concret, ce înseamnă permacultura:

  • Culturi în straturi ridicate - maximizează utilizarea spațiului, îmbunătățesc drenajul și mențin solul bogat în nutrienți.
  • Compostarea - transformarea resturilor organice în fertilizator natural – acest proces reduce volumul de deșeuri și îmbunătățește sănătatea solului.
  • Policultura - procesul de a cultiva mai multe specii de plante pe aceeași parcelă. Aceasta crește biodiversitatea și ajută la menținerea unui ecosistem echilibrat.

Așadar, dacă îți dorești să îți deschizi o afacere în acest domeniu, poți începe o fermă ecologică bazată pe principiile permaculturii, oferind legume bio, de pildă, și produse locale prin intermediul unui abonament lunar. De asemenea, poți vinde semințe, compost organic și poți chiar organiza workshopuri pentru cei interesați de agricultură sustenabilă.

4 zodii au un noroc aparte la bani în Dec 2024: Abundența se manifestă în stil mare pentru ele, primesc daruri financiare Horoscopul lunii IUNIE 2024 de la A la Z, pentru toate zodiile (Berbec- Pești): Previziuni astrale detaliate în dragoste, carieră, sănătate și bani Horoscopul lunii IUNIE 2024 de la A la Z, pentru toate zodiile (Berbec- Pești): Previziuni astrale detaliate în dragoste, carieră, sănătate și bani

2. Industria 4.0: tehnologii verzi pentru o producție eficientă

Atunci când vorbim despre industria 4.0, internetul lucrurilor (IoT) este una dintre cele mai inovatoare tehnologii care ajută companiile să-și reducă amprenta de carbon și să economisească bani. Cum poți face asta? Ei bine, prin:

  • Monitorizarea inteligentă a energiei. Senzorii IoT pot măsura și regla consumul de electricitate, evitând risipa.
  • Automatizarea proceselor industriale. IoT reduce pierderile și optimizează utilizarea materiilor prime.
  • Reciclarea și gestionarea deșeurilor. Sistemele IoT pot detecta și separa materialele reciclabile mai eficient decât metodele tradiționale.

O idee de afacere inovatoare în acest context este dezvoltarea unui sistem IoT pentru optimizarea consumului de energie în clădiri de birouri sau hale industriale. O altă idee care poate fi profitabilă este deschiderea unei firme de consultanță specializată în implementarea tehnologiilor verzi pentru a ajuta alte companii să devină mai eficiente și sustenabile.

Cum ne putem îmbuntăți continuu abilitatea de a învăța. Află care sunt cele mai eficiente tehnici de învățat Din 9 oct, Jupiter intră în mișcare retrogradă în Gemeni: Un pic înapoi ca să mergem înainte - Greșeli, revizuiri și revelații! Proiecte sustenabile și inovatoare premiate la Maratonul pentru Educație Antreprenorială

Dacă ai deja un business în domeniul tehnologic, atunci dezvoltarea portofoliului cu ajutorul acestor idei te poate ajuta să treci la următorul nivel. Totuși, ca să obții un real succes, ai nevoie de o echipă bună, cunoștințe, răbdare și desigur, capital.

Dacă nu ai încă suficient buget, poți să apelezi la creditare persoane juridice. Iată cât poți obține de la o instituție financiară nebancară (IFN):

  • Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți obține până la 1.000.000 RON, cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni.
  • Pentru creditele cu Garanții Europene de până în 60.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până în 24 de luni, procesul de aplicare și aprobare este 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc această sumă vei beneficia de sprijin din partea unui consultant.
  • Pentru creditele de până în 60.000 RON, nu ai nevoie de niciun document la aplicare. Pentru cele care depășesc 60.000 RON, Ai nevoie de documentație minimă: extras de cont, ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.
  • IPe parcursul contractului, beneficiezi de acces gratuit la un program gratuit de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura.
  • Ai posibilitatea de a opta pentru rambursare flexibilă. Asta înseamnă că, dacă te confrunți cu o situație neprevăzută care te împiedică să plătești rata într-o lună, poți să amâni rambursarea cu 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci.

3. Transporturi ecologice: soluții pentru un viitor mai curat

Cum industria transporturilor este una dintre principalele surse de poluare, cererea pentru alternative ecologice este în continuă creștere.

Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 3-9 iunie 2024 Femeile antreprenor pot câștiga sesiuni de mentorat, coaching și granturi  de 10.000 euro în cadrul programului She`s Next, lansat de ING Bank și Visa, în parteneriat cu Impact Hub Bucharest Horoscop chinezesc 2025 Maimuță: Un an al izbăvirii personale pentru zodia Maimuță! Am venit, am văzut, am învățat, M-AM SALVAT!

Un exemplu bun de business în acest context este dezvoltarea și instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice. Având în vedere creșterea numărului de vehicule electrice, aceasta este o oportunitate de business cu potențial mare pe viitor.

O altă idee bună poate fi investiția în mașini electrice și închirierea lor – acesta este un serviciu ideal pentru orașele mari unde se dorește reducerea poluării. Și asta mai ales în contextul în care UE a setat un obiectiv de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.

4. Magazine online sustenabile: comerț electronic responsabil

Să nu uităm nici de comerțul electronic. Acesta este în continuă expansiune, iar consumatorii devin din ce în ce mai atenți la impactul ecologic al produselor pe care le cumpără. De aceea, crearea unui magazin online specializat în produse eco-friendly poate fi o idee de afacere profitabilă și sustenabilă.

Cum au fondat Alina Todașcă și Cătălin Dascălu, Mixton Music, cea mai de succes casă de producție muzicală pentru copii? Compatibilitate numerologică: Cele mai bune și cele mai rele perechi în dragoste ale persoanelor născute sub cifra destinului 8 Explorează lumea în lung și-n lat (și total relaxat): ai de partea ta cel mai performant și smart translator instant

De exemplu, poți vinde:

  • Îmbrăcăminte din materiale reciclate, produse cosmetice naturale sau alimente bio.
  • Ambalajele reutilizabile și materialele biodegradabile. Acestea pot fi un punct de diferențiere pe piață.

În concluzie, indiferent că îți dorești să intri în lumea antreprenoriatului sau ai deja un business pe care vrei să-l dezvolți într-o direcție sustenabilă, ideile din acest articol îți pot fi de folos. Documentează-te asupra celor care prezintă interes pentru tine și construiește-ți un business de succes!

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri