- Sofia Ionescu (1920 – 2008)
"Menirea fetelor este sa fie bune gospodine, sa faca o scoala de menaj, sa invete un instrument muzical, sa invete limbi straine, sa-si faca o cultura generala solida", i-a spus tatal sau, Sofiei.
Aceasta nu a impiedicat-o insa pe Sofia Ionescu sa devina prima femeie neurochirurg din lume. Jurnalul National i-a dedicat intr-un articol amplu Sofiei Ionescu. “Marea intalnire cu neurochirurgia, un domeniu nou in epoca, avea sa se petreaca la 15 octombrie 1943, cand a devenit intern la Spitalul nr. 9 din Bucuresti.
"Ce te-a facut sa alegi neurochirugia?", a intrebat-o marele profesor Dimitrie Bagdasar, seful serviciului de neurochirurgie si intemeietorul acestei specialitati in Romania. "Ritmul de lucru in acest sector este de neimaginat. Incepem la ora cinci dimineata si nu se ispraveste niciodata. Avem pavilioane cu raniti care sunt deja neincapatoare. Vin la orice ora din zi si din noapte..."
Asa i-a descris Sofiei serviciul de neurochirugie de la Spitalul 9. Descrierea nu a inspaimantat-o. A hotarat sa ramana aici si sa invete. Insa tot aici avea sa-si intemeieze si familia. In clinica de neurochirurgie a profesorului Bagdasar avea sa-l cunoasca pe Ionel Ionescu, cel care avea sa-i fie sot.
Prima operatie pe creier avea sa o realizeze in 1944. O supuratie la deget il impiedica pe doctorul Bagdasar sa opereze un baietel adus in coma la spital. Sofia Ionescu, singura care ar fi putut sa opereze in acel moment, a acceptat provocarea de a face prima sa interventie chirurgicala pe creier, la varsta de 24 de ani, mai scrie Jurnalul National. A fost medic neurochirurg vreme de 47 de ani la Spitalul nr. 9, formand o extraordinara echipa cu Ionel Ionescu, Constantin Arseni, sub indrumarea profesorului Dimitrie Bagdasar.
Cei patru au format prima echipa de neurochirurgie din Romania, asa-numita "echipa de aur", care a ajutat la dezvoltarea neurochirurgiei in Romania.
Vedeti emisiunea "Profesionistii", a Eugeniei Voda, cu Sofia Ionescu invitata in platou.