Pentru urati am rezervat dezgustul, dar in acelasi timp frica. In imaginatia populara, uratenia a fost mereu asociata urii, rautatii, stupizeniei. Stim atatea basme, povesti si balade in care vrajitoarele sunt portretizate ca fiind ingrozitor de batrane si de urate. Uratenia este asociata distorsiunii, inexactitatii, zbarcelii, cicatricelor, ghinionului, micimii, batranetii si grasimii.
Aprecierea frumusetii variaza in functie de culturi si epoci. Insa aceasta variatie se invarte si ea in jurul unor norme ale atractivitatii. Vor fi stigmatizati cei cu implant de dinti, cei cu semne si cosuri pe fata, cu riduri si zbarceli… Sunt apreciate tineretea, armonia proportiilor corpului. Niciodata grasii nu vor fi luati de etalon, de exemplu.
Asa ca, frumusetea este foarte nedreapta, arata acesti specialisti. Ca sa fie totul cu atat mai crud, frumusetea mai are privilegiul de a fi asociata cu inteligenta, cu bunatatea, adica “ceea ce este frumos este si bun”. O ilustrare perfecta a acestui dicton antic (kalokagathia), pastrat in mentalul nostru colectiv, sunt povestile pe care le spunem copiilor. Imi amintesc senzatia de mila pe care am avut-o fata de “Vrajitoarea Cea Rea” din filmul “Alice in Tara Minunilor”, in ecranizarea recenta a lui Tim Burton.
Am plecat de la film cu un gust amar lasat de modul in care este perpetuata discriminarea uratilor, in societatea noastra. Cata durere se ascundea in inima reginei din cauza uratenieie ei, pusa in opozitie cu frumusetea surorii mai mici, nu? Printesa frumoasa care, apropos reprezinta si simbolul binelui, tototdata, in aceasta poveste.
Lasand la o parte aceasta distinctie clara intre "frumos" si "urat", stim foarte bine cate drame se petrec in sufletul oricui, in continua lupta pentru a arta bine, pentru a cuceri simpatia celor din jur. Iar femeile sunt cele mai expuse la astfel de trairi. Ma gandesc la anorexie, la bulimie, la obsesia pentru operatii estetice... Dar cu siguranata, acestea trebuie discutatea intr-un alt capitol.
Foto front si main: dno1967
Foto "Alice in Wonderland": erjkprunczyk
Un articol de Jullie S.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri