Comunicat de presa
In perioada mai – iunie 2010, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii a desfasurat prima cercetare din Romania cu privire la incidenta mobbing-ului (hartuire psihologica) la locul de munca. Rezultatele au aratat ca 41 % dintre angajatii romani se confrunta cu situatii de relationare profesionala inadecvata. Cercetarea s-a desfasurat in cadrul proiectului „Femeia conteaza!”, dezvoltat in parteneriat de sase organizatii: Asociatia COLFASA, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, C.R.F.P.S. Pro Vocatie, Asociatia Agora, Asociatia Femeilor din Romania si PRODEST scarl – Italia, fiind cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Ancheta fost realizata pe un esantion reprezentativ pentru populatia din patru regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia, Centru si Nord-Vest, populatie cu varsta intre 18 si 65 de ani, neinstitutionalizata, care are sau a avut experienta muncii. Esantionul are o eroare de reprezentativitate de ±1,64%, pentru un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a desfasurat in perioada mai-iunie 2010. Interviurile s-au desfasurat la domiciliile subiectilor, prin intervievare fata in fata.
Punctul de reper al cercetarii a fost constituit de evaluarea incidentei mobbingului in Romania, dar a fost largita aria cercetarii cu masurarea unor indicatori conecsi: stresul la locul de munca, conflictele la locul de munca, modul cum sunt rezolvate institutional, discriminarea la locul de munca.
S-a dorit o masurare a stresului auto-perceput de la locul de munca. Datele arata ca lucrul peste program este activitatea cu efecte negative cea mai frecvent mentionata. O treime dintre subiecti au declarat ca li s-a intamplat des si foarte des sa ramana peste program. Aproape 17% s-au simtit coplesiti de volumul de munca, lipsa timpului facandu-i sa nu poata lua nici pauza de masa. Aproape 11% au declarat ca li s-a intamplat in acest context sa-si piarda concentrarea si puterea de munca.
Situatiile de relationare profesionala inadecvata sunt mai dese, 41% dintre subiecti recunoscand spre exemplu ca seful sau colegii tipa unii la altii la locul de munca. In aceeasi masura, se poate spune ca organizatiile nu au proceduri interne de rezolvare a situatiilor conflictuale, majoritatea conflictelor sau confruntarilor rezolvandu-se amical. Interesant este ca jumatate dintre subiectii intervievati sunt stresati la locul de munca, o treime dintre ei lucreaza peste program, o cincime dintre ei se simt coplesiti de volumul de munca. Angajatii din sectorul privat sunt mai afectati de aceste fenomene decat cei din sectorul public, iar stresul muncii este declarat de un procent dublu in Bucuresti. In ciuda acestor situatii stresante, un procent ridicat dintre romani ramane satisfacut cu conditiile de la locul de munca.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară