Asa ca, in sala Academiei de la Bucuresti ne-am simtit ca si cand as fi fost in publicul TED din Washington, aplaudand de nenumarate ori, de cate ori eram impresionati de discursul unei vorbitaore sau vorbitor TED. De multe ori mi-au dat lacrimile, sub impresia coplesitoare a cuvintelor care erau rostite in America, atat de departe si totusi foarte aproape. Vedeti imagini cu speckerii aici.
Unul dintre aceste discursuri care m-au impresionat i-a apartinut medicului Deborah Rhodes. Ea lucreaza in domeniul depistarii cancerului de san. Alaturi de un specialist in fizica nucleara, a reusit sa creeze un dispozitiv revolutionar pentru detectarea cancerului la san, mult mai performant si mult mai ieftin decat aparatele pentru mamografii care exista acum pe piata si care de foarte mute, ori sunt incapabile sa vada o tumoare atunci cand ea exista, din cauza desnitatii diferite a sanilor femeilor (densitate care se modifica de altfel, pe parcursul vietii).
Dispozitivul pus la punct de Deborah Rhodes ar putea salva viata a milioane de femei. Asta daca interesele economico-politice din zona medicala nu ar fi atat de mari. Cercetatoarea a avut surpriza ca rezultatele studiilor sale sa nu fie luate in seama, aparatul creat de ea si colaboratorul ei fiind cu mult mai ieftin decat tehnologia actuala! Cu lacrimi in ochi, Deborah Rhodes si-a amintit de una dintre pacientele ei care nu a mai supravietuit cancerului, pentru ca tumoarea pe care o avea, fusese prea tarziu descoperita. Pentru aceste femei, lupta Deborah si “nu pentru bani sau interese politice”.
Pe parcursul celor 8 ore de stat la TED (au fost mai multe insa eu atat am rezistat), au urmat si alte discursuri extrem de emorionante, altele amuzante si in acelasi timp inspirationale despre care am sa mai scriu, ideile fiind notate cu grija in carnetel. Activiste, cercetatoare, artiste isi aduc aportul lor substantial pentru schimbarea mentalitatilor.
Alaturi de acestia, in spatiul de dezbatere de la Bucuresti, moderat de Melania Medeleanu, au mai vorbit Lucian Mindruta, Maria Sandor, Leslie Hawke si Alexandru Balasescu. Merita retinut aici discursurl lui Leslie Hawke (mama celebrului actor Ethan Hawke) care impreuna cu asociatia ei Ovidiu Rom din Romania lupta pentru dreptul copiilor saraci la educatie. Leslie a atras atentia asupra situatiei fetitelor rrome care sunt casatorite de la varste fragede, sterganduli-se astfel, toate sansele la o viata decenta.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri