“Omul este prin natura sa o fiinta sociala” (Aristotel)
Fara doar si poate, suntem fiinte sociale si am invatat sa ne comportam ca atare. Oamenii au tendinta de a relationa cu lumea din jurul lor intr-un fel sau altul, prin modalitati diverse. Fiecaruia dintre noi ii este asociat de catre cei din jur un anumit model de comportament social. D W Merrill si R H Reid in excelenta carte “Personal Styles and Effective Performance: Make Your Style Work for You” (1981) aduc in prim plan teoria stilurilor sociale, definind stilul social drept maniera personala de a face fata celorlalti, modalitatea de a interactiona cu ceilalti. Cei doi psihosociologi sunt de parere ca exista 4 stiluri sociale de baza pe care le regasim in fiecare dintre noi: stilul analistului, al amabililului, al expresivului si al conducatorului.
Modelul Stilurilor Sociale a fost utilizat cu precadere in sectorul interactiunii organizationale, dar si al managementului resurselor umane. Chiar daca la o prima vedere ar parea ca incadram in mai multe stiluri (intr-un anumit procent, fiecare din noi foloseste toate stilurile), fiecare invidid are un stil dominant caruia ii apartine. De asemenea, niciun stil nu este superior sau inferior celuilalt, ci se completeaza reciproce si de aceea, este indicat ca o echipa sa fie cat mai omogena. Pentru ca identificarea stilului social personal te poate ajuta in cunoasterea de sine, dar si a celorlalti, te invitam sa descoperi caruia dintre cele patru stiluri sociale aduse in discutie de Merrill & Reid ii apartii:
Stilul social al Conducatorului – Conducatorul este rapid, practic, orientat catre obtinerea de rezultate. Este omul actiunii, parand a pleda mai degraba in favoarea rezultatelor decat a relatiilor interumane. Nu intampina probleme in a obtine ceea ce isi doreste. Stie ce vrea, stie cum sa se lupte pentru ceea ce vrea. Are o fire independenta si actioneaza ferm, precis, disciplinat. Se descurca usor in orice situatie si reuseste sa-si pastreze imaginea si integritatea. Prin natura sa, are un spirit competitiv si nu renunta pana cand nu aduce la finalitate ceea ce a inceput. Stapaneste tehnica autocontrolului: in mai toate situatiile, Conducatorul este stapan peste sine.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri