Comunicat de presa
Inca de la inceputul istoriei omenirii, femeile au ajutat alte femei in tranzitia catre perioada maternitatii. In tarile occidentale unde nasterea este parte integranta a vietii de familie, moasele sunt furnizori primari de servicii de sanatate. Tarile cu ratele cele mai mari ale asistentei la nastere acordate de moase si cele care pun pret pe pregatirea teoretica si practica, educatia si imputernicirea femeii care da nastere atat din punct de vedere fizic cat si emotional, sunt si tarile care au cele mai bune rezultate inregistrate la nastere pentru mame si copii.
Moasele moderne sunt profesionisti care acorda asistenta medicala holistica, atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru nou nascuti. Moasa respecta si intelege nevoile personale ale mamei si se concentreaza pe procesul natural al sarcinii, travaliului si nasterii.
Ziua Internationala a Moasei a fost serbata in Romania pe 5 mai
Cu ocazia Zilei Internationale a Moasei sarbatorita anual pe 5 mai, Asociatia pentru Nastere Naturala Si Alaptare Si compania Houston NPA a organizat simpozionul national Moasa independenta veriga lipsa. Evenimentul s-a desfasurat in Aula Academiei Europene HIV/SIDA Si de Boli Infectioase din cadrul Institutui Prof. Dr. Matei BalS din Bucuresti, in data de 5 mai, intre orele 10.00 si 18.00.
"Sa fii alaturi de o femeie in momentul cel mai puternic si mai intens din viata ei este un privilegiu. Sa intampini o noua viata cu caldura si respect este un miracol. Pe 5 mai s-a sarbatorit Ziua Internationala a Moasei. Am adus impreuna moase, medici, gravide, psihologi si pe toti cei dornici sa afle ce inseamna cu adevarat Moasa Independenta", a declarat Irina Popescu, Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare.
Rolul moasei
Potrivit Ordonantei 144/2008 art 7, moasa urmareste o femeie gravida, asista nasterea si insoteste mama si copilul in perioada post-partum, adica primele 6 saptamani dupa nastere, in situatia in care totul decurge normal, fiziologic, adica in peste 70% cazuri. Tot moasa este abilitata sa recunoasca si sa trimita catre medic orice patologie care apare in decursul sarcinii, nasterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educa cuplurile in timpul sarcinii in privinta nasterii, alaptarii si ingrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igiena si alimentatie), iar dupa nastere se ocupa de consilierea mamelor in alaptare.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate