Intrucat problemele exista pentru a fi rezolvate, pentru orice conflict exista in mod sigur si o solutie. De cele mai multe ori, autocunoasterea constituie primul pas pentru a rezolva un conflict. Digerand bine problema, analizand parerile celorlalti si pe cele personale, poti influenta pozitiv perceptia asupra situatiei respective.
Un prim pas si poate cel mai important in rezolvarea problemei il constituie identificarea problemei. Nu este atat de simplu pe cat pare! Nu intotdeauna problema reala este si cea care declanseaza conflictul. Uneori factorul declansator al conflictului este total diferit de problema. Tensiunile se acumuleaza in timp si la cea mai mica provocare tind sa capete amploarea unui conflict. De aceea, pentru a rezolva conflictul, incearca mai intai sa descoperi problema!
Comunicarea este cel de-al doilea pas pe care trebuie sa-l urmezi in rezolvarea conflictelor. Asadar: invata sa comunici! Foloseste legile de aur ale comunicarii. Cea mai buna modalitate de comunicare este aceea de a stii cum gandeste celalalt si de a intelege ce anume l-a determinat sa actioneze in consecinta. Expune-ti parerile si felul in care vezi tu rezolvarea problemelor si relatiile post conflictuale. Fii tu prima care initiaza comunicarea activa.
Vorbeste deschis si expune-ti cat mai obiectiv problema. Cand propui o solutie pentru rezolvarea problemei, vino si cu argumente viabile. Sustine-ti opiniile si inarmeaza-te cu multa rabdare si stapanire de sine. Pregateste-te sa discuti in contradictoriu si incearca sa asculti si parerea celuilalt. Foarte probabil sa aiba dreptate. Si acolo unde gresesti tu, s-ar putea sa aiba dreptate el. In situatiile de acest gen te gandesti: “de ce sa joc dupa cum imi canta altul?” Un sfat totusi: inainte de a lua o decizie, gandeste-te bine cat de mult ai putea sa lasi de la tine si cat de dispusa esti sa distrugi o relatie profesionala in favoarea pastrarii principiilor de-o viata.
Daca te afli intr-o pozitie in care nu esti parte implicata, dar esti persoana cea mai in masura sa potoleasca spiritele trebuie sa tii cont de unele sfaturi. Incearca sa fii impartiala, nu asocia problema cu persoanele, nu abuza de putere, ci bazeaza-te pe corectitudine in deciziile pe care le iei. Trateaza problema cu duritate si subordonatii cu blandete, nu alege solutiile cele mai comode, ci pe cele mai ingenioase. Formeaza-ti o parerere abia dupa ce vei fi ascultat si parerile celorlalti pentru ca fiecare persoana are propria versiune asupra adevarului. Actioneaza proactiv si vino cu propuneri ferme de rezolvare a conflictului. Fii atenta la modul in care decurg relatiile intre subordonatii tai si actioneaza chiar si in cazul celor mai mici probleme. Astfel, le vei putea rezolva inainte ca acestea sa degenera in conflict.
Problemele de la locul de munca nu se vor rezolva niciodata de sine. Daca le evitam, le ignoram sau nu le acordam atentia cuvenita, ele vor recidiva. De aceea, la cel mai mic semnal de alarma, incearca sa iei masurile necesare si aplaneaza conflictul inca din fasa.
Un articol de Dana Negoita
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri