Orhideea
Despre orhidee:
Se spune despre orhidee ca este una din cele mai vechi specii de plante, ea datand inca din vremea dinozaurilor, acum 120 de milioane de ani. Timp de secole, oamenii au indragit-o si adorat-o, fie pentru ca avea cele mai spectaculoase flori, sau pentru frumusetea ei magica, cu forme si culori incredibile. Orhideea nu este o planta dificil de intretinut, ceea ce a o face accesibila pentru multe dintre casele noastre, inmiresmandu-le cu arome precum ciocolata sau nuca de cocos. In randurile urmatoare va vom prezenta tipurile de orhidee si si metode optime de ingrijire a acestei plante.
Tipuri de orhidee:
Orhideea Lycaste are nevoie de un grad de umiditate aparte si trebuie udata des in perioada verii. In momentul in care frunzele ei incep sa se ingalbeneasca, acest proces trebuie incetat. Aceasta planta nu e facuta sa reziste prea mult timp neudata, si in acelasi timp, daca este udata din abundenta, poate putrezi.
Orhideea Ocidium este un tip de orhidee putin mai pretentios. Atunci cand o udam trebuie sa fim foarte atenti si sa nu lasam apa sa ajunga spre centrul plantei deoarece aceasta poate putrezi. La fel ca multe din familia ei, are nevoie de umiditate, insa speciile naturale trebuie mentinute uscate in perioada rece(toamna-iarna), atunci cand cresterea inceteaza.
Orhideea Phragmipedium are nevoie de umiditate pe tot parcursul anului, cat timp este in crestere. In schimb, trebuie ferita de umezeala in procesul de inflorire.
Orhideea Vanda are nevoie de o atentie speciala, avand nevoie sa fie udata in perioada verii pentru a-i forma un anumit nivel de umiditate la nivelul frunzelor. In perioada iernii trebuie udata cat mai rar si cu cantitati mici de apa. Nu este indicat ca apa sa fie pulverizata pe frunze.
Orhideea Cattleya are nevoie de aceeasi ingrijire ca si Vanda, udata foarte bine in perioada verii, foarte putin iarna. Cattleya accepta ca frunzele sa ii fie pulverizate cu apa primavara si vara.
Metode de ingrijire:
Pentru o ingrijire corecta, este necesar sa urmariti 6 pasi importanti:
1. Lumina – dati-le orhideelor lumina multa, nu le expuneti direct la soare.
2. Apa – in functie de specie, udati-le o data sau de doua ori pe saptamani(pentru majoritatea), mai mult atunci cand e cald afara, mai putin cand e frig. Asigurati-va ca apa s-a scurs complet prin gaurile ghiveciului, nu lasati niciodata planta sa stea in apa!
3. Ingrasamant – ingrijiti-le in perioada cresterii cu ingrasamant.
4. Aer – nu lasati orhideea intr-o camera neaerisita zilnic.
5. Umiditate – oferiti-i umiditate; majoritatea nu tolereaza un mediu uscat.
6. Temperatura potrivita – orhideea nu are voie sa stea intr-o camera mult prea rece sau prea calda, oscilatiile de temperatura nu-i fac bine.
Foto: craigie3000
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice